„Skynet“ pirmasis Lietuvoje išbandė 10 Gb/s interneto greitį

Įmonių grupė „Penki kontinentai“, valdanti prekės ženklą „Skynet“, sėkmingai išbandė 10 Gb/s spartos internetą. Tokia sparta – naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Netrukus tikimasi šią paslaugą pasiūlyti visiems „Skynet“ privatiems ir verslo klientams. „Skynet“ jau ne pirmus metus savo vartotojams siūlo išskirtinę interneto spartą –  2008 m. pirmasis pasiūlė 100 Mb/s spartos internetą, o 2012 m., aplenkdamas konkurentus – 1 Gb/s spartą.

„10 Gb/s sparta – tai ateities greitis, kuris lenkia dabartines technologijas ir orientuojasi į tas pažangias inovacijas, kurios dar tik ateina į mūsų rinką. Vartotojų lūkesčiai didėja, jiems jau nepakanka tradicinio interneto, virtualioji realybė tampa kasdienių mūsų pramogų dalimi, todėl būtina spėti kartu su naujomis technologijomis ir net jas aplenkti. „Skynet“ didžiuojasi galėdamas vadintis inovatyviu interneto tiekėju, kuris ir vėl pirmasis testuoja dar greitesnį, dar spartesnį naujos kartos internetą“, – sako Povilas Keburis, „Penkių kontinentų komunikacijų centro“ Produktų valdymo departamento vadovas.

P. Keburis, komentuodamas dabar rinkoje siūlomos spartos ir kainos santykį, teigia, kad tai yra geriausia, ką gali gauti vartotojai – „Jau šiandien primokėję vos kelis eurus, klientai gali gauti sparčiausią net iki 1 Gb/s siekiantį šviesolaidinį internetą. Džiaugiamės pavykusiais testais, kurių metu pasiekėme net iki 10 Gb/s interneto greitį“.

1998 metų spalio 28 dieną „Skynet“ pradėjo šviesolaidinio interneto erą Lietuvoje. Net ir šiandien, atsirandant bei tobulėjant technologijoms, šis tinklas išlaiko tvirtas savo pozicijas. Būtent šviesolaidinis internetas, skirtingai, nei vis labiau populiarėjantis 4G, neriboja duomenų kiekio. Šviesolaidinis kabelis užtikrina patikimiausią, saugiausią ir sparčiausią duomenų perdavimą ir geriausią kokybę klientui.

10 Gb/s spartos internetas ne tik greičiausias Lietuvoje, bet ir išskirtinis Europos kontekste. Nors dar šiais metais panašius testavimus atliko vienas Estijos interneto tiekėjas, tačiau taikomi sprendimai nusileidžia tam, ką gali pasiūlyti „Skynet“.

„Testuojant tokio greičio internetą Estijoje, buvo panaudota pasyvaus optinio tinklo 10G EPON technologija, kuri leidžia pasiekti iki 10 Gb/s atsisiuntimo greitį, tačiau išsiuntimo greitis apsiriboja 2,5 Gb/s. „Skynet“ testuojama inovatyvi technologija „10 Gigabit Ethernet“ yra simetriška ir leidžia pasiekti iki 10 Gb/s ne tik atsisiunčiant, bet ir išsiunčiant duomenis“, – teigia „Penkių kontinentų komunikacijų centro“ generalinio direktoriaus pavaduotojas techniniais klausimais Ignatas Girnis.

I. Girnis priduria, kad tokios spartos prieigos testavimai rodo, kad artėjama prie ateities vizijos, kai kompiuterių fizines vietines laikmenas pakeis „debesys“, nes tinkle esančius duomenis bus galima pasiekti greičiau, nei esančius vietiniame kompiuteryje. Pavyzdžiui, šiuo metu SSD laikmenos pateikia duomenis 3 kartus, o magnetiniai kietieji diskai – net 10 kartų lėčiau, nei pavyko pasiekti bandymo metu.

„Skynet“ interneto ir išmaniosios televizijos paslaugas teikia „Penkių kontinentų komunikacijų centras“, priklausantis įmonių grupei „Penki kontinentai“, veikiančiai bankinių technologijų, mokėjimo sprendimų, šviesolaidinio interneto, IP televizijos ir intelektinio būsto srityse. Įmonių grupė savo paslaugas teikia 77 pasaulio šalyse, o pagrindinis dėmesys skiriamas Baltijos regiono ir Centrinės Azijos šalims.

Pirmasis Lietuvoje 10 Gb/s interneto bandymas