Trečdalis stojančiųjų į universitetus renkasi Vilniaus universitetą

Likus vos kelioms valandoms iki prašymų studijuoti registracijos Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) informacinėje sistemoje pabaigos aiškėja nauji aukštojo mokslo sistemos kontūrai.

Bene trečdalis – 5 230 – visų stojančiųjų į universitetus pirmuoju prioritetu pageidavo studijuoti geriausiai tarptautiniuose reitinguose tarp Lietuvos aukštųjų mokyklų vertinamame Vilniaus universitete (VU). Toliau pagal stojančiųjų skaičių rikiuojasi du kartus mažiau pageidavimų sulaukę Kauno technologijos universitetas (2 124), Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (1 999) ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (1 925).

Tarp kolegijų daugiausiai pirmuoju pasirinkimu stojantieji rinkosi Vilniaus kolegiją (2 884), antroje vietoje buvo Kauno kolegija (2 820), trečioje – Klaipėdos valstybinė kolegija (1 070).

Anot VU studijų prorektoriaus doc. Valdo Jaskūno, pageidavimų studijuoti VU skaičiaus augimas net ir mažėjant bendram stojančiųjų skaičiui į aukštąsias mokyklas rodo, jog moksleiviai vertina ne tik universitetų pozicijas tarptautinėje erdvėje, bet ir realią situaciją darbo rinkoje.

„Remiantis MOSTA duomenimis, mūsų absolventų atlyginimai daugumoje studijų krypčių grupių yra konkurencingiausi, universitetas ženkliai pagerino pozicijas pasauliniuose reitinguose. Moksleiviams ir jų tėvams šie duomenys, vertinant ateities perspektyvas, yra išties svarbūs“, – pastebi V. Jaskūnas.

Nors bendras stojančiųjų skaičius į universitetus šalyje sumažėjo apie 8 proc., pageidaujančių studijuoti VU pirmuoju prioritetu skaičius išaugo apie 5 proc. Tai reiškia ir tai, kad visos universiteto studijų kryptys išlieka rentabilios. 

„Universitetui nekyla sunkumų dėl siūlomų studijų krypčių rentabilumo. Kartu šie preliminarūs rezultatai dar kartą įrodo akivaizdžią tiesą – moksleiviai renkasi studijas tose aukštosiose mokyklose, kurios imasi lyderystės įgyvendinant keliamus aukštojo mokslo reformos tikslus bei nuosekliai investuoja į studijų ir mokslo kokybę“, – pastebi V. Jaskūnas.                                                                            

Prorektorius taip pat primena, jog mokyklų abiturientai neturėtų nusiminti net ir negavę kvietimo studijuoti pirmuoju prioritetu nurodytą studijų programą: „Priėmimas pirmuoju etapu dar nesibaigė, korekcijas galima atlikti dar dviejuose etapuose. Be to, įstoję į gretimą ar tos pačios krypties specialybę studentai galės rinktis gretutines studijas bei įgyti išties platų, tarpdisciplininį išsilavinimą“, – sako V. Jaskūnas.

Pagal pirmąjį prioritetą populiariausiomis VU studijų programomis šiemet išlieka medicina (521), programų sistemos (376), teisė (259), politikos mokslai (256) ir ekonomika (256).

Į populiariausiųjų dešimtuką taip pat pateko skandinavistika (235), psichologija (234), odontologija (192), kriminologija (183), kūrybos komunikacija (131).