Atidaryta nauja interneto karštosios linijos svetainė

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) informuoja, kad nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. įsigalioja Lietuvos Respublikos Švietimo įstatymo pataisos, kurios reglamentuoja pranešimų apie patyčias kibernetinėje erdvėje ir kitą draudžiamą ar ribojamą skleisti viešąją informaciją pateikimo ir nagrinėjimo bei tokios informacijos pašalinimo tvarką. Naujoje tvarkoje numatyta, kad sužinoję apie viešą patyčių kibernetinėje erdvėje atvejį smurtaujančio bei smurtą patiriančio nepilnamečio mokinio tėvai (globėjai, rūpintojai) privalo, o kiti asmenys turi teisę apie tai pranešti RRT. Be to, kaip ir iki šiol, visi interneto naudotojai apie neteisėtą (draudžiamą skelbti) ar žalingą (neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį) turinį galės pranešti interneto karštąja linija – https://pranesk.draugiskasinternetas.lt/. Pranešimus galima teikti ir anonimiškai.

Ši nauja specializuota RRT svetainė skirta pranešimams apie pastebėtą neteisėtą ar žalingą turinį, t. y. kibernetines patyčias, vaikų seksualinį išnaudojimą, pornografiją, rasinę ar tautinę nesantaiką kurstantį turinį, smurtą ar kitą neigiamą poveikį nepilnamečiams darančią informaciją. RRT interneto karštosios linijos ekspertai, gavę specialią anketą, kurią užpildyti gali kiekvienas interneto naudotojas, operatyviai įvertina pranešimo turinį ir imasi reikalingų veiksmų. Nustačius, kad pranešimas pagrįstas ir neteisėta (draudžiama skelbti) informacija yra patalpinta Lietuvos tarnybinėse stotyse, apie tai informuojamos kompetentingos institucijos (Policijos departamentas, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba) ir,  bendradarbiaujant su jomis, paslaugų teikėjais ir pranešimą pateikusiu asmeniu, bus siekiama kuo skubiau pašalinti neteisėtą turinį. Jeigu pranešimas yra susijęs su žalinga (neigiamą poveikį nepilnamečiams darančia) informacija, kuri yra patalpinta Lietuvos tarnybinėse stotyse, susijusi informacija bus kuo greičiau perduodama tolesniam tyrimui pagal kompetenciją atitinkamoms Lietuvos institucijoms – Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai ar pan. Tais atvejais, kai interneto svetainė, kurioje skelbiamas neteisėtas turinys, yra patalpinta kitų šalių tarnybinėse stotyse, pranešimai yra persiunčiami kitų šalių interneto karštosioms linijoms INHOPE narėms. RRT taip pat turi teisę duoti privalomus nurodymus Lietuvoje veikiantiems paslaugų teikėjams pašalinti jų tarnybinėse stotyse saugomą neteisėtą informaciją arba galimybę pasiekti šią informaciją, taip pat nustatyti privalomų nurodymų įvykdymo terminą.

RRT specialistai taip pat teikia konsultacijas socialinių tinklų naudotojams dėl neteisėtai paskelbtos asmeninės informacijos, užgrobtų paskyrų susigrąžinimo, tinkamų saugumo ir privatumo nustatymų socialiniuose tinkluose. Klausimus galima užduoti svetainėje www.esaugumas.lt arba siunčiant elektroniniu paštu esaugumas@rrt.lt.