Trečiasis Vilniaus inovacijų forumas: nuo svečių iš NASA iki atviro inovacijų maršruto vilniečiams

Nuo kibernetinio saugumo aktualijų iki išmaniųjų miestų problemų ir visuomenei atvirų inovacijų maršrutų – tokią programą šiemet pasiūlys jau trečiasis vienas didžiausių Baltijos jūros regione Vilniaus inovacijų forumas „Innovation Drift“. Spalio 12–13 dienomis į Vilnių po vienu stogu rinksis ne tik pasaulio mokslo ir technologijų elitas, bet ir tarptautinių verslo kompanijų atstovai, garsiausi Lietuvos mokslininkai bei verslininkai.

„Gyvename inovacijų amžiuje. Tai, kaip gyvename, ką vartojame, kaip gydomės, keliaujame ar net valgome vien per pastaruosius dešimt metų pasikeitė neatpažįstamai. Tačiau klausimas, kaip keisimės toliau, ką, kam ir kodėl kursime ir kaip kartu atsakysime į visuotinai kylančius iššūkius, lieka atviras, tačiau reikalaujantis atsakymo. Būtent jo mes ir ieškosime kartu su skirtingų sričių specialistais ir visuomene“, – sako ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

Forume „Innovation Drift“ didelis dėmesys bus skiriamas kibernetiniam saugumui, potencialiems technologijų keliamiems pavojams, robotikai, transportui, kosminėms ir nanodalelių technologijoms, išmaniems miestams. Jame bus aptariamas įmonių inovatyvumas ir konkurencingumas, sveikatos technologijos, startuoliai ir daug kitų temų.

Pasak ūkio ministro, tik įvairių sričių specialistai kartu gali atliepti ne tik pokyčių, bet ir naujų galimybių kūrimo poreikį.

„Inovacijos visų pirma gimsta iš poreikio. Poreikio gyventi kokybiškai, geriau, greičiau, patogiau. Jas kuria smalsūs ir imlūs protai tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje, siekdami išspręsti labai konkrečias problemas ir palengvinti kasdieninį gyvenimą bei darbą. Verslas paprastai mato nišą, o mokslas pasiūlo sprendimus, kaip ją užpildyti. Kokybė sukuriama, kai skirtingų sričių specialistai veikia kartu“, – įsitikinęs ministras.

Tarp žinomiausių šių metų „Innovation Drift“ dalyvių yra NASA Ames tyrimo centro atstovė Rose Grymes, pasaulinio lygio futuristas Ray‘ius Hammondas, „Silicon Vikings“ projektų vadovas Eilifas Trondsenas iš Silicio slėnio, prie kompanijos „Procter & Gamble” technologijų komercializavimo dirbęs Mike‘as Otworthas iš „Innventure“ įmonės, naujos kartos transporto sistemas kuriančios „Hyperloop One“ atstovai, „Smart Factory“ projekto iniciatorius Hansas Praatas, robotikos kompanijos „Blue Ocean Robotics“ direktorius Clausas Risageris ir kiti. Forumas šiemet kviečia pasiklausyti daugiau nei 50 įdomių pranešėjų, daugiausia iš užsienio. Numatoma, kad forume apsilankys daugiau nei 1500 dalyvių.

2013 ir 2015 metais sėkmingai surengtas forumas, pritraukęs šimtus stambiausių verslininkų, kūrėjų ir pasaulinio garso organizacijų atstovų, šiais metais grįžta iškeldamas naują uždavinį – skatinti skirtingų sričių bendradarbiavimą.

„Forume ne tik bus kalbama apie neišnaudotas bendradarbiavimo galimybes, bet ir sudaromos realios galimybės tą bendradarbiavimą ir partnerystę auginti. Kontaktų mugė, vizitai į Lietuvoje veikiančias inovatyvias įmones, diskusijos bei neformalus bendravimas leis užmegzti naujus ryšius“, – teigia M. Sinkevičius.

Ūkio ministerijos ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) iniciatyva organizuojamas forumas vyks spalio 12–13 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.