Planuojama pertvarkyti vaikų socializacijos centrus

Per kelis ateinančius metus planuojama iš esmės pertvarkyti vaikų socializacijos centrus, sukuriant šiuolaikiškas įstaigas, kuriose būtų stiprinami socialiniai vaikų įgūdžiai. Pertvarka vyks keliais etapais, tariantis su įstaigų bendruomenėmis – kai kurie centrai bus uždaromi, kiti taps moderniomis erdvėmis. Planuojama, kad iki 2019 metų šalyje liktų veikti trys socializacijos centrai. Jiems pertvarkyti Švietimo ir mokslo ministerija skiria per 5 mln. eurų. 

Numatoma, kad pirmuoju ir antruoju etapu bus pertvarkomi centrai, esantys Biržų r., Vilniuje ir Kaune, vaikai tuo metu bus ugdomi kituose centruose. O vėliau, trečiuoju etapu, – pertvarkomi likę du centrai, vietoj kurių bus įkurti 2 nauji centrai (berniukams ir mergaitėms).

Šių įstaigų aplinka ir ugdymosi sąlygos bus pertvarkytos pagal vaikų poreikius, kartu bus sudarytos galimybės racionaliai naudoti valstybės lėšas, skirtas šioms įstaigoms išlaikyti.

Atlikti tyrimai parodė, kad dabar vaikų socializacijos centrai nėra sukurti pagal šiuolaikinius vaikų elgesio korekcijos modelius, jų aplinka ir ugdymosi sąlygos nėra pritaikytos sėkmingai vaiko resocializacijai. Šiuo metu vaikų socializacijos centrai pagal vaikų skaičių yra per dideli, daug lėšų išleidžiama nenaudojamoms patalpoms išlaikyti, trūksta motyvuotų specialistų, norinčių dirbti tokio tipo įstaigose.

Šiuo metu  šalyje veikia 5 socializacijos centrai. Po pertvarkos, kurią numatoma baigti 2019 metais, liktų trys: Gruzdžiuose, skirtas berniukams, bei du nauji centrai (vienas berniukams, kitas – mergaitėms) – Kėdainių ir Kelmės rajonuose. Visų trijų centrų patalpos bus pritaikytos šeimyninei aplinkai, sutvarkytos teritorijos, centrai aprūpinti modernia įranga ir mokymo priemonėmis, įrengtos erdvės neformaliam ugdymui, praktiniam mokymui, laisvalaikiui.

Taip pat numatoma intensyviai tobulinti centrų darbuotojų kvalifikaciją. 

Rugsėjo 1 dieną įsigaliojus Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymo nauja redakcijai, yra nustatyta, kad vaiko vidutinės priežiūros priemonė – vaiko siuntimas į socializacijos centrą – turi būti skiriama tik išimtiniais atvejais, kuo trumpesniam terminui ir atsižvelgiant į vaiko interesus.

„Dauguma socializacijos centrų veikia buvusiose nepilnamečių bausmės atlikimo vietose. Todėl būtina sukurti šiuolaikiškas, pozityviai vaikų socializacijai pritaikytas nedideles, efektyviai veikiančias įstaigas, diegiančias naujus ugdymo modelius, įtraukiančias kvalifikuotus specialistus. Turime pertvarkyti erdves ir mokytojų kompetencijas, nes mokiniai ten nuo šių metų važiuoja nebe „gyventi“, kaip buvo anksčiau, o tik išimtiniais atvejais, kaip ir kitose Vakarų valstybėse“, – sako ŠMM Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas.