Helsinkyje aptarta Lietuvos iniciatyva stiprinti kibernetinės gynybos sritį Europos Sąjungoje

LR Krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza susitikime su  Suomijos gynybos ministerijos nuolatiniu sekretoriumi Jukka Juusti  lapkričio 6 d. aptarė  Lietuvos ir Suomijos bendradarbiavimą  kibernetinės gynybos srityje,   kalbėjo apie galimybes stiprinti  kibernetinės gynybos sritį visoje Europos Sąjungoje. 

Viceministras pristatė Lietuvos iniciatyvą stiprinti kibernetines gynybos sritį  Europos Sąjungos formate inicijuojamo  nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo pagrindu.  Savo ruožtu  J.  Juusti  išreiškė paramą  Lietuvos siūlomam  projektui stiprinti abipusę  šalių pagalbą  ir kurti greitojo reagavimo kibernetines gynybos komandas.  Šis projektas bus pristatomas artėjančiame  ES gynybos ministrų  susitikime,  laukiama prie šio projekto prisijungiant ir daugiau Europos Sąjungos šalių.

Krašto apsaugos viceministras E. Kerza taip pat susitiko su  Suomijos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretore Anne Sipiläinen, su kuria  aptarė saugumo situaciją regione, bendradarbiavimą kibernetinės gynybos srityje.

Lapkričio 6–7 d.  krašto apsaugos  viceministras E. Kerza drauge su  krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu dalyvauja Šiaurės ir Baltijos šalių gynybos ministrų  ir Šiaurės grupės šalių susitikime Helsinkyje, kuriame   aptariama saugumo situaciją regione, apsikeičiama informacija ir įžvalgomis apie grėsmes ir galimas bendras priemones joms atremti. Susitikimuose diskutuojama ir apie šalių dalyvavimą tarptautinėse misijose ir operacijose, NATO ir ES bendradarbiavimą stiprinant šalių saugumą.