Išmanioji „Skynet“ televizija kanalus „TV3“ ir „TV6“ retransliuoja HD raiška

Vienos pirmųjų IPTV Lietuvoje – išmaniosios „Skynet“ televizijos – kūrėjai š. m. sausio 18 dieną savo klientams pasiūlė kanalus „TV3“ ir „TV6“ didžiąja HD raiška. „Skynet“ besinaudojantys vilniečiai minėtus kanalus galės žiūrėti nemokamai.

„Šiuolaikinėmis technologijomis besidomintys žmonės vertina naujoves ir nori naudotis viskuo, kas naujausia, geriausia ir, be abejo, kokybiškiausia. Tai galioja ir pramogoms prie televizorių ekranų, kuriuose žiūrovai nori matyti aukščiausios kokybės vaizdą“, – teigė išmaniosios „Skynet“ televizijos paslaugas teikiančios UAB „Penkių kontinentų komunikacijų centras“ direktorius Romas Rimgaila.

Šiuo metu pagrindiniame kanalų rinkinyje „Skynet“ klientai gali matyti 9 HD raiškos kanalus, tarp kurių: LRT, „LRT Kultūra“, „Lrytas TV“, „Viasat History“ ir kiti. Tie, kurie nori matyti dar daugiau kanalų HD raiška, gali už papildomą mėnesinį mokestį užsisakyti TV kanalų rinkinį pavadinimu HD, kurį iš viso sudaro net 13 kanalų.

Anot jo, atsižvelgiant į klientų elgesį, galima daryti išvadą, kad išskirtinę vaizdo kokybę itin vertina kino ir sporto aistruoliai, laidų apie gamtą ir dokumentinių programų gerbėjai. Mažieji žiūrovai ir jų tėveliai taip pat mielai renkasi raiškų vaizdą ir kruopščiai atrinktą ugdomąjį turinį.

HD raiška TV ekranuose – jau nėra išskirtinė prabanga. Manoma, jog ateityje dabartinės standartinės kokybės vaizdo greičiausiai iš viso nebeliks. Bendrovės „Cisco“ tyrimas atskleidė, kad 2020 metais daugiau nei 82 proc. vaizdo įrašų sudarys HD ar „Ultra HD“ raiškos turinys.

Didelės raiškos televiziją pirmieji sukūrė japonai dar 1969 m., tačiau pripažinta ši technologija buvo tik XX a. pabaigoje. Be to, ji perduoda plačiaekranį vaizdą 16:9 formatu (SD – 4:3) ir palaiko 60 vaizdo kadrų per sekundę greitį (SD – tik 25–30). Didelė raiška nuo standartinės (SD) skiriasi vaizdo dalelių skaičiumi – 1920x1080 (SD – 720x480).