Testuotojams šventę padovanojo... drugelis

Rugsėjo 9-oji laikoma Pasauline testuotojų diena dėl vieno juokingo įvykio. 1947 m. rugsėjo 9 dieną Harvardo universiteto mokslininkai, tikrindami skaičiavimo mašiną „Mark II Aiken Relay Calculator“, mechaninėje relėje rado įstrigusį drugį. Tuomet mokslų daktarė Grace Hopper pavartojo žodį „debugging“ („vabalo pašalinimas“, nes „bug“ iš anglų kalbos – „vabalas“). Terminai „bug“ ir „debugging“ nuo to laiko paplito ir platesne prasme, ieškant įvairių klaidų, trukdančių kompiuterinėms programoms veikti. Beje, garsusis vabzdys buvo perduotas į skaitmeninės technikos muziejų!

Ką gi reiškia terminas „testuotojas“? „Test“ iš anglų kalbos išvertus reiškia „išbandymas“, „analizė“. Būtent šias funkcijas ir atlieka testuotojas. Šios profesijos atstovas išbando naujus produktus, tikrina, ar jie gerai veikia, analizuoja jų naudą ir trūkumus, ieško klaidų. Testuotojai reikalingi įvairiausiose srityse – testuojant maistą, drabužius, žaislus, muzikos instrumentus ir t.t. Tačiau, visų pirma, Pasaulinę testuotojų dieną švenčia programinės įrangos testuotojai. Juk tas vargšas drugys įkliuvo būtent tikrinant skaičiavimo techniką.    

Kai kas juokauja, kad testuotojais eina dirbti tie, kuriems nepavyksta tapti programuotojais. Tačiau ši profesija anaiptol nėra prastesnė už programavimo darbą. Geras testuotojas privalo išmanyti labai daug, kad aptiktų programines klaidas.

„Testuotojas privalo mąstyti ne tik kaip programinės įrangos kūrėjas, bet ir kaip testuojamo produkto vartotojas. Jis turi suprasti vartotojų poreikius, jų elgseną, kad dar prieš įvedant produktą į rinką būtų galima išvengti vartotojų nepasitenkinimo“, – sako įmonių grupei „Penki kontinentai“ priklausančios bendrovės BS/2 Programinės įrangos plėtros departamento vadovas Igor Katin.

Testuotojų profesija vis labiau populiarėja, ji tampa paklausi ir netgi prestižinė. Dirbant šį darbą, reikia didelio atidumo, kantrybės, netgi gebėjimo fiziškai ilgai išsėdėti prie tos pačios užduoties.  

„Testuotojas taip pat privalo turėti gerą loginį ir analitinį mąstymą, gerą atmintį, gebėti greitai mokytis naujų dalykų, prisitaikyti prie situacijos ir jam iškeltų užduočių. Jis taip pat turi gebėti modeliuoti įvairias situacijas, kurios gali susiklostyti naudojant programinę įrangą. Jo darbas ypač reikšmingas, nes padeda gamintojams ištaisyti klaidas ir trūkumus“, – sako Igor Katin.

BS/2 testuotojas Mantas, testuojantis lietuvišką programinių produktų „iQ“ šeimą, skirtą finansinėms ir mažmeninės prekybos įmonėms, teigia, kad testuotojo darbas nėra nuobodus.

„Gali pasirodyti, kad testuotojo darbas labai monotoniškas ir neįdomus, bet iš tikrųjų mes esame tyrėjai, ieškome to, kas plika akimi nematoma, galvojame, kaip dar būtų galima patobulinti produktą, – sako testuotojas. – Testuojame ne tik naują produktą, bet ir kiekvieną jo atnaujinimą, taip užtikrindami jo kokybę. Džiaugiuosi, kad aktyvūs naujos „ATMeye.iQ“ versijos bandymai padėjo sukurti profesionalią ir tarptautinėje rinkoje paklausią savitarnos įrenginių apsaugos ir stebėsenos sistemą, kuri pelnė „Metų eksporto“ nominaciją Lietuvos verslo konfederacijos konkurse „Metų paslauga 2018“. Kai testuoji sprendimą, kuris jau naudojamas 80-yje pasaulio šalių, jautiesi iš tiesų reikšmingas“.

Sveikiname visus testuotojus su profesine švente. Testuotojas – tai daugiau nei profesija, tai perfekcionistas, siekiantis kurti geriausius produktus, kurie pagerintų žmonių gyvenimo kokybę.