Tenisas + verslas = Sėkmė

Jau šį savaitgalį Vilniuje vyks tradicinis teniso turnyras „BFI Cup“, kuriame varžosi bankų bei finansinių įstaigų atstovai. Ta proga – šiek tiek istorijos apie tai, kaip atsirado ir išpopuliarėjo ši sporto šaka.

Kada ir kur atsirado tenisas

Tenisas šiais laikais – ne tik aktyvus gyvenimo būdas,  bet ir pasaulinių kompanijų verslas, ir šou, surenkantis prie TV ekranų milijonus sirgalių. Šis žaidimas ugdo ištvermingumą ir discipliną, moko pasitikėti komandos partneriu ir kontroliuoti savo emocijas.  

Istorikai teigia, kad tenisas atsirado XI-XII a., o pirmieji jį žaidė Prancūzijos vienuoliai. Iš pradžių teniso kamuoliukas buvo medinis, vėliau – odinis, prikimštas vilnos, pjuvenų ar netgi gyvulių žarnų. Kamuoliuką mušinėjo ranka, todėl žaidimas buvo gana skausmingas. Vėliau ant rankos, mušančios kamuoliuką, buvo maunama stora pirštinė, dar vėliau – medinė apsauga, pagal kurios formą sukurta teniso raketė. Tik daug vėliau žaidimas išpopuliarėjo už vienuolynų sienų.  

Tenisu ypač susidomėjo karališkosios šeimos. Henrikas II-asis savo laikais buvo geriausiais Prancūzijos teniso žaidėjas. Liudviko XIV-ojo asmeninius teniso kortus prižiūrėjo galybė tarnų. Karlas IX-asis sakė, kad tenisas yra kilniausias ir naudingiausias sveikatai sportas, kuriuo gali užsiimti princai. Tenisas buvo laikomas prestižiniu pomėgiu ir iki šiol yra išsaugojęs išrinktųjų žaidimo vardą.

Manoma, kad pavadinimas „tenisas“ kilo iš prancūzų žodžio „tenez“ („gaudyk“), kuris dažnai buvo sakomas, mušant kamuoliuką varžovui. Pirmą kartą žodis „tenisas“ paminėtas 1400 metais.

Gerai apmokamas darbas ar brangus malonumas?

Šiuolaikinė žaidimo forma gimė Anglijoje, kur 1877 m. buvo surengti pirmieji Vimbildono turnyrai. Po 22 metų Harvardo universiteto studentai surengė varžybas tarp nacionalinių komandų, kurios pavadintos Deviso taurės varžybomis, Dwight Daviso, įsteigusio laimėtojui sidabrinę taurę, garbei.

Iki 1920 m. tenisas buvo mėgėjiška sporto šaka, tačiau vėliau geriausi žaidėjai pradėjo rengti komercines varžybas – už pinigus prieš publiką. Tik 1968 m. teniso turnyrai tapo atviri visiems ir išpopuliarėjo. Šiuo metu tenisas yra vienas iš dešimties geriausiai apmokamų sporto rūšių. Per pastaruosius 30 metų 150 teniso žaidėjų uždirbo daugiau nei 1 mln. JAV dolerių. Tačiau tenisininkai, užimantys 300-ąją ir žemesnes pozicijas sportui išleidžia daugiau, nei iš jo pasipelno – daug kainuoja teniso kortų nuoma, inventorius, treneriai, vadybininkai, masažuotojai... Į teniso viršūnę užkopia tik patys ištvermingiausi ir darbščiausi.

Teniso nauda

Tenisas – brangus malonumas. Tačiau jo teikiama nauda didžiulė. Ši sporto šaka  stiprina širdies ir kraujotakos sistemą bei raumenis, gerina judesių koordinaciją,  skatina vikrumą bei pastabumą, ugdo ištvermę.

Gebėjimas kontroliuoti savo veiksmus, greitai keisti taktiką, ištvermingumas – tai savybės, ypač svarbios plėtojant verslą. Tad nė kiek nekeista, kad tenisą kaip pomėgį renkasi daugybė verslininkų. Teniso kaip prestižinio sporto statusą patvirtina ir egzistuojantys pasauliniai elito klubai, pvz., Kalifornijos «La Jolla Beach and Tennis Club».

Susitikime kortuose

Š.m. lapkričio 10–11 d. Vilniaus sporto komplekse „SEB Arena“ vyks tradicinis teniso turnyras „BFI Cup“, kuriame susitinka Lietuvos ir kitų šalių bankų bei finansinių įstaigų atstovai.

Pirmasis turnyras (tuomet pavadintas „Bankų teniso raketė“) tarp Lietuvos bankinio sektoriaus atstovų buvo surengtas 2009 m., o po ketverių metų peraugo į tarptautinį turnyrą.

„BFI Cup“ rengia agentūra „Green Mediа“, o  jį nuolat remia bendrovės „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) ir „ASHBURN International“, priklausančios įmonių grupei „Penki kontinentai“, kuri daugiau nei 20 metų sėkmingai dirba su Lietuvos ir užsienio bankinėmis bei finansinėmis įstaigomis.

Dviejų dienų teniso programoje – vienetų ir dvejetų varžybos, po kurių bus skaičiuojami komandiniai balai.

Šiemetinio turnyro naujiena – su bankų bei finansų įstaigų atstovais pirmą kartą varžysis ir įmonių grupės „Penki kontinentai“ darbuotojai!