Saviinkasacija ir biometrija – pagrindinės tarptautinio bankinio forumo temos

Neseniai Maskvoje vyko tarptautinis 10-asis bankinių technologijų forumas „Bankinė savitarna, mažmeninė prekyba ir grynųjų pinigų apyvarta 2018“. Dviejų dienų renginio metu vyko konferencija, kurioje finansinės pramonės ekspertai išanalizavo  egzistuojančią grynųjų apyvartos sistemą, pristatė  didelio masto projektų įgyvendinimo rezultatus, aptarė egzistuojančias problemas ir  šio sektoriaus plėtros iššūkius.

„Svarbiausios šiemetinio forumo temos – saviinkasacija ir ypač populiarėjanti biometrija, kurią finansinės organizacijos vis dažniau naudoja klientų identifikacijai“, – pasakoja įmonių grupei „Penki kontinentai“ priklausančios bendrovės „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) Rinkodaros skyriaus vadovas Kirill Ovsiannikov.  Minėtame renginyje jis dalyvavo kartu su šios įmonės Verslo palaikymo vadovu Daniel Fukson. Rinkodaros specialistą pakalbinome apie forumo įspūdžius išsamiau.

Koks šio renginio tikslas? Kokia buvo jo programa?

–  Forumas skirtas apžvelgti grynųjų apyvartos, bankininkystės ir mokėjimo sistemų būklei bei plėtros perspektyvoms Rusijoje, NVS ir kitose pasaulio šalyse.

Jo metu vyksta konferencija, apvalaus stalo diskusijos ir naujausių šio sektoriaus technologijų paroda. Šiemet į forumą atvyko per 1500 dalyvių, apie 50 pranešėjų. Parodoje naujoves pristatė 75 garsios Rusijos ir užsienio įmonės: „Diebold Nixdorf“, „Glory“, „Profindustry“, Гамма-Центр“, „Saga Technologies“, SFOU, „Deep 2000“ ir daugybė kitų.

– Kokios, Jūsų nuomone, pačios įdomiausios diskusijų temos?

– Pirmoji tema, kuri buvo ypač įdomiai pristatyta – saviinkasacija. Kolegos iš  „Profindustry“ kartu su „Gazprombank“ puikiai pristatė šio populiarėjančio reiškinio ypatumus.

Trumpai tariant, saviinkasacija – procesas, kai įvairių prekybos ir paslaugų organizacijų atstovai gali patys savarankiškai įdėti grynuosius pinigus į specialius įrenginius (automatines depozito mašinas), automatiškai įskaitančius lėšas į atitinkamas sąskaitas banke.  Vienas iš neginčijamų saviinkasacijos privalumų – procesų optimizavimas, tiek iš banko, tiek iš prekybininko ir inkasacijos tarnybos pusės.

Įgyvendinant „Profindustry“ saviinkasacijos projektą,  dalyvavo skirtingi interesantai: saviinkasacijos įrangos gamintojas, paslaugų teikėjas („Gazprombank“), įvairių tipų prekybininkai (prekybos tinklas „Magnit“, „Аšan“  ir degalinių tinklas „Gazprom Neft“), taip pat inkasacijos tarnyba. Saviinkasacija kiekvienai iš šių pusių padeda taupyti laiką, sumažinti sąnaudas ir didina paties proceso saugumą.

Mūsų įmonei ši tendencija nėra nauja, kuriame ir diegiame kompleksinius saviinkasacijos sprendimus finansinėms įstaigoms ir mažmeninės prekybos tinklams. Tačiau kolegų iš Rusijos projektų mastai tikrai stebina.

Antroji tema, kuri vis labiau populiarėja pasauliniu mastu – biometrijos technologijų plėtra. Forumo metu buvo pristatytas ne vienas pranešimas apie šių technologijų taikymą. Tarp jų – pranešimas apie „Sberbank“ bendros biometrijos duomenų surinkimo sistemos kūrimą ir įdiegimo planus. Numatoma, kad „Sberbank“ bankomatų naudotojai Rusijoje bus atpažįstami iš veido ir tokiu būdu patvirtins savo tapatybę jau 2019 metais. Pripažinta, kad biometrija yra patikimesnis asmens tapatybės patvirtinimo būdas, saugesnis už PIN kodus, kuris gali būti puikiai pritaikomas ne tik identifikuojant banko klientus, bet ir aptarnaujantį personalą ir inkasatorius.

Ar forume buvo kalbama apie negrynųjų ekonomiką?

– Be abejo, taip. Apie tai kalbėjo tarptautinės bendrovės „Mastercard“ ir vietinių technologinių lyderių, pvz., „Yandex.Dengi“, atstovai, pabrėždami atsiskaitymo paprastumo svarbą vartotojams. Vis dėlto Rusija nėra ta šalis, kurioje grynųjų mokėjimų  skaičius mažėja. 100 ir 200 rublių kupiūrų mažėja, tačiau jas keičia 1000 ir 2000 kupiūros. Sumažėjus mažų kupiūrų skaičiui, išauga pinigų nominali vertė. Grynieji pinigai šalyje naudojami ir tikrai nesiruošia dingti.

Nauja tendencija – tai, kad savitarnos įrenginiai naudojami ne vien gryniesiems išsiimti, kaip prieš keletą metų, bet ir jiems įdėti, kitoms operacijoms atlikti. Bankomatai taip pat tampa ryšio su banku priemone.

Žinoma, žmonės vertina tai, kad per internetą daug paprasčiau užsisakyti lėktuvo bilietus, įvairias paslaugas ir prekes.

– Kuo forumas nustebino?

– Forume pasigedau grynųjų srautų prognozių ir inkasavimo valdymo  programinius sprendimus kuriančių įmonių. Tačiau renginio metu susitikome su savo ilgamečiais partneriais „Diebold Nixdorf Russia“. Mūsų kolegos pristatė naujausią bankomatą su grynųjų įdėjimo ir išėmimo funkcijomis „CS 4020“. Esu įsitikinęs, kad šis iš tikrųjų įspūdingas įrenginys taps tikru bestseleriu, ypač, kai bus pritaikytas ne tik bekontaktėms kortelėms, bet  ir pas mus kol kas labiau populiarioms tradicinėms kortelėms, kišamoms į jas nuskaitantį skyrių.

Kuo naudinga dalyvauti tokio tipo renginiuose?

– Dalyvavimas tarptautiniuose renginiuose visuomet naudingas, nes čia gali pasisemti naujų žinių, susitikti su partneriais ir susirasti naujų, pasidalinti patirtimi.

Rusijos rinka – puiki erdvė naujų bankinio sektoriaus technologijų bandymams. Atsižvelgus į bandymuose išryškėjusius naujovių privalumus ir trūkumus, novatoriškus sprendimus galima drąsiau diegti ir kitose šalyse – Azerbaidžane, Baltarusijoje, Kazachstane, Kirgizijoje, Sakartvele ir kitose šalyse, kur veikia mūsų įmonių grupė.   

Taigi lankydamiesi tokiuose renginiuose galime įvertinti, kaip sekasi teorinius projektus įgyvendinti praktiškai pakankamai priešiškoje naujovėms ir netgi agresyvioje terpėje.