Šiuolaikinės vaizdo apsaugos priemonės. Žvilgsnis iš vidaus

Vaizdo stebėsenos ir apsaugos sistemos jau tapo neatskiriama mūsų kasdienybės dalimi. Nuolat tobulėjant technologijoms, plečiantis jų funkcionalumui, augant žmonių poreikiams, šios sistemos vis labiau populiarėja. Vaizdo apsauga – viena iš būtinų kiekvienos finansinės įstaigos infrastruktūros dalių.

Anot knygos „Šiuolaikinės vaizdo apsaugos platformos“ autoriaus Tachmasibo Dadaševo, per pastaruosius metus išaugusį vaizdo apsaugos sistemų poreikį nulėmė  būtinybė apsaugoti bankomatus nuo vis agresyvesnių sukčiautojų ir įsilaužėlių. 

Atakos tapo tokios populiarios, kad 2017 m. „juodojoje rinkoje“ netgi pasirodė „ATM Malware-as-a-service“ rinkinys, sudarytas iš programinės įrangos ir visų priemonių, reikalingų įsilaužti į bankomatus.

Autorius tikisi, kad naujoji knyga, išleista anglų ir rusų kalbomis, bus tarsi apsaugos technologijų žinynas tiems, kurie domisi vaizdo stebėjimo ir bankinių operacijų apsaugos technologijomis. Joje taip pat bandomos aprašyti ateities bankinių technologijų tendencijos. 

Prie knygos leidybos aktyviai prisidėjo įmonių grupė „Penki kontinentai“, jau beveik 30 metų kurianti inovacinius sprendimus bankiniam sektoriui, tarp kurių yra ir savitarnos įrenginių apsaugos sprendimas „АТМеуе.iQ“.

Pristatome interviu su knygų autoriumi, Maskvos fizikos ir technologijų instituto docentu, parengusiu daugiau nei 40 mokslinių straipsnių ir išleidusiu  6 knygas apie informacines technologijas, išmaniąją televiziją, vaizdų atpažinimą ir programavimą.

– Pristatykite naująją knygą kelias žodžiais. Apie ką ji? 

– Mano naujoji knyga pasakoja apie vaizdo apsaugos sistemas, kurios šiais laikais naudojamos visur. Tikiuosi, kad man pavyko sudaryti bendrą šios dinamiškai tobulėjančios technologijų srities vaizdą. Knygos tema man pažįstama iš ankstesnio darbo, taip pat iš daugybės mokslinių straipsnių. Man buvo labai įdomu išanalizuoti ir įvertinti pastarojo dešimtmečio technologijų procesą.

Kas nustebino besigilinant į šią sritį? Gal atradote kažką nauja, netikėta?

– Ypač įdomu buvo susipažinti su publikacijomis apie naujosios kartos neuroninius tinklus, vadinamus konvoliuciniais. Tai, kas šiais laikais vadinama dirbtiniu intelektu, yra sukuriama būtent konvoliucinių neuroninių tinklų pagrindu. Labiausiai žavi tai, kad tokia technologija sėkmingai atpažįsta daugumą atvaizdų, kurių ankstesnės vaizdų apdorojimo priemonės neperprasdavo. Ji atpažįsta žmogaus veido bruožus, įvertina emocinę veido išraišką, kalbos intonaciją  ir pan.

– Kaip manote, kaip apsaugos sistemos pasikeis ateityje? Ar dar labiau išpopuliarės biometrija?

– Manau, kad biometrijos technologijų reikšmė ateities apsaugos sistemose tik dar labiau sustiprės. Pvz., Kinijoje ši technologija taip išpopuliarėjo, kad stambiose parduotuvėse pirkėjai jau gali atsiskaityti be grynųjų ir mokėjimo kortelių, tiesiog mokėdami savo „veidu“.

– Kam skirta knygą? Koks Jūsų įsivaizduojamas skaitytojas?

– Knyga bus įdomi tiems, kurie domisi naujovėmis, vaizdų analizės ir apsaugos priemonėmis, jų atsiradimo ir evoliucijos istorija. Kiekvienas, ieškantis patikimo vaizdo apsaugos sprendimo, knygos puslapiuose ras išsamią šios rinkos būklės apžvalgą ir analizę. Tikiuosi, kad mano skaitytojas bus pakankamai išprusęs, jau turintis pirminį supratimą apie šiuolaikines technologijas, nes grynam humanitarui kai kuriuos šios srities dalykus gali būti sudėtinga suprasti.

– Pafantazuokim – koks bus ateities banko klientas? Ateities bankas?

– Manau, kad tokio tradicinio banko, koks tebeegzistuoja dabar, nebebus. Bankas egzistuos visur ir visada, nes naudotis jo paslaugomis padės mobilieji įrenginiai ir biometrijos metodai. Taigi norėdamas būti banko klientu,  turėsi išmanyti naujausias technologijas. Jau dabar didžiausi pasaulio bankai ieško naujų verslo modelių šioje itin sparčiai besikeičiančioje terpėje.

Ačiū už pokalbį, nekantraudami laukiame Jūsų naujos knygos.

Na, o Tachmasibas Dadaševas, baigęs šią knygą, tuoj sėdo rašyti naujos – apie šiais laikais itin aktualias grynųjų pinigų srautų apdorojimo problemas ir technines priemones, padedančias tą srautą suvaldyti (grynųjų perskaičiavimo, tikrinimo nuo padirbimo, saugojimo ir transportavimo procesus).

Tachmasibo Dadaševo knygą „Šiuolaikinės vaizdo apsaugos platformos“ galite parsisiųsti iš mūsų interneto svetainės:

Knyga rusų kalba

Knyga anglų kalba