Kas naudingiau? Automatinės grynųjų pinigų įnešimo mašinos ar automatiniai seifai?

Grynieji pinigai tebėra pagrindinė atsiskaitymo priemonė bankų skyriuose ir prekybos centruose. Už kasdienes prekes ir paslaugas pirkėjai įpratę atsiskaityti popieriniais pinigais ir monetomis. Be to, grynųjų pinigų pasaulyje vis dar daugėja – apie 8–10 proc. kasmet.

Kredito ir finansų įstaigos, mažmeninės prekybos įmonės dėl šios tendencijos susiduria su nelengvu uždaviniu – kaip supaprastinti grynųjų pinigų ir monetų surinkimą, sutikrinimą, surūšiavimą.

Apie 30 proc. kasininko darbo laiko užima iš klientų gautų grynųjų pinigų tvarkymas. Šiems procesams optimizuoti organizacijos naudoja įvairius įrenginius – nuo paprastų banknotų tikrinimo ir rūšiavimo įrenginių iki sudėtingų grynųjų pinigų cirkuliacijos sistemų.

Vis labiau populiarėja saviinkasacijos įrenginiai, per kuriuos mažmeninių prekybos tinklų ar kitokių prekybos bei paslaugų įmonių darbuotojai gali patys įsinešti iš pirkėjų gautus grynuosius į savo sąskaitą. Bankai savo klientams taip pat siūlo naudoti įvairius saviinkasacijos įrenginius.

Šioje apžvalgoje palyginsime saviinkasacijai naudojamų automatinių grynųjų įnešimo mašinų (angl. ADM – Automatic Cash Deposit Machine) ir automatinių seifų (angl. ATS – Automated Teller Safes) privalumus bei trūkumus.

Talpa

Vienas iš svarbiausių reikalavimų, keliamų saviinkasacijos įrangai, – didelė grynųjų pinigų talpykla. Būtent nuo talpos dydžio priklauso, kaip dažnai teks atlikti inkasavimą.

Pavyzdžiui, populiariausiame rinkoje „Diebold Nixdorf“ gamybos automatiniame seife gali tilpti nuo 6 iki 12 tūkst. kupiūrų. Tiesa, kai kurie gamintojai siūlo ir itin talpius automatinius seifus, kuriuose telpa daugiau nei 20 tūkst. banknotų.

Grynųjų pinigų įnešimo mašinos gali saugoti daugiau pinigų nei automatiniai seifai – bankuose populiariausi įrenginiai, talpinantys 15–17 tūkst. kupiūrų. Tokiuose įrenginiuose pinigai saugomi specialiuose maišuose, todėl jų skaičius gali būti išplėstas. Vis dėlto užsakovai retai ryžtasi padidinti grynųjų pinigų skaičių, nenorėdami sudaryti nepatogumų inkasatoriams dėl pernelyg didžiulių maišų.

Patikima veikla

Kitas svarbus pasirinkimo kriterijus – saviinkasacijos įrenginio veikimo patikimumas. Šiuo atveju daugiausia lemia ne pasirinktas įrenginio tipas, o jo gamintojas, rinkoje žinomas kaip kokybiškos, patikimai veikiančios įrangos kūrėjas.

Dauguma grynųjų pinigų įnešimo mašinų gamintojų didžiausią dėmesį skiria įrenginio konstrukcijai, kad kasininkai patys galėtų išspręsti įstringančių ir susiglamžančių banknotų problemą. Kai kurie įrenginiai turi papildomą kupiūrų priėmimo įtaisą, kad sugedus pagrindiniam grynųjų pinigų įnešimo įtaisui, procesas nenutrūktų.

Patogus naudojimas

Naudojimosi tiek automatiniais seifais, tiek grynųjų pinigų įnešimo mašinomis principas panašus. Dauguma šiuolaikinių įrenginių turi jutiklinius ekranus, kad kasininkui būtų patogu pasirinkti, kokias nori atlikti operacijas: perskaičiuoti ar sutikrinti grynuosius pinigus, juos įnešti ar išduoti. Nuo įrenginio funkcionalumo priklauso jo kaina.

Renkantis saviinkasacijos įrenginį, visų pirma svarbu atsižvelgti į jo grynųjų pinigų priėmimo įtaisą – ar jis gali priimti tik po vieną kupiūrą, ar iš karto visą pakuotę, ar netgi vieną ant kito sudėtų kupiūrų krūvelę. Be abejo, du paskutiniai atvejai turi daugiau privalumų, nes kasininkas gali dirbti kitus darbus tuo metu, kai įrenginys pats suskaičiuoja ir sutikrina visas kupiūras. Automatinė grynųjų pinigų įnešimo mašina, priėmusi padrikai sudėtų banknotų krūvelę, sudeda ją į specialų skyrių, iš kurio vėliau savarankiškai išsitraukia ir pertikrina po vieną.

Renkantis įrenginį reikėtų atsižvelgti ir į banknotų priėmimo greitį, brokuotoms kupiūroms skirtą talpą, ergonomines savybes – įrenginio kompaktiškumą, t. y. dydį ir svorį.

Papildomos galimybės

Skirtingai nei grynųjų pinigų įnešimo mašinos, į kurias grynuosius galima tik įnešti, automatiniai seifai turi pinigų cirkuliacijos sistemą – per juos pinigus galima ne tik įdėti, bet ir išsiimti.

Jei grynųjų įdėjimo ir išėmimo poreikis prekybos vietoje yra apytikriai vienodas, aktualiau įsigyti automatinį seifą. Naudodamiesi juo, prekių ir paslaugų teikėjai pirkėjams gali išduoti grynuosius, grąžą, pakeisti pinigus.

Tačiau dažniausiai tradiciniuose prekybos centruose grynųjų pinigų prisikaupia kur kas greičiau, nei yra poreikis juos išduoti. Dėl šios priežasties grynųjų pinigų išdavimo mašinos atsirado kaip atskiras saviinkasacijos įrenginių tipas. Kiekvienas prekybininkas pats sprendžia, ar jam svarbu turėti galimybę išimti grynuosius.

Kaina ir atsiperkamumas

Savitarnos įrangos atsiperkamumas – dar vienas svarbus aspektas. Prekybos ir paslaugų įmonės, gaunančios patį įrenginį ir atitinkamas paslaugas iš banko, išsprendžia problemas, susijusias su grynųjų pinigų saugojimo atsakomybe ir jų trūkumu.

Bankai naudodami saviinkasacijos įrenginius gali sumažinti inkasavimo išlaidas, nes nereikia dažnai kviesti inkasavimo tarnybų. Šie įrenginiai taip pat padeda valdyti riziką, susijusią su klientų prieiga prie grynųjų pinigų.

Be jokios abejonės, automatinės grynųjų įnešimo mašinos šiuo atveju yra gerokai pranašesnės, nes kainuoja du ar net tris kartus mažiau nei panašios klasės automatiniai seifai. Abiejų įrenginių naudojimo ciklas panašus (7–9 metai), todėl investicijos į jas atsiperka greičiau.

Išvados

Išanalizavus pagrindinius saviinkasacijos įrangai keliamus reikalavimus, matyti, kad automatinės grynųjų pinigų įnešimo mašinos yra efektyvesnė prekybos bei paslaugų įmonių saviinkasacijos priemonė nei automatiniai seifai. Būtent dėl šios priežasties bankai visų pirma renkasi šią įrangą, taip pat ir programinius sprendimus, padedančius patogiau ją valdyti.

 

BS/2 yra sukūrusi kompleksinį programinį sprendimą „Cash-in Box.iQ“, kuris diegiamas į automatines grynųjų pinigų įnešimo mašinas ir gali būti integruojamas su banko naudojamomis automatinėmis sistemomis (angl. ABS – Automated banking system).

Įdiegus „Cash-in Box.iQ“, galima įgyvendinti šiuolaikinius kasininkų, inkasacijos ir paslaugų tarnybų darbuotojų identifikavimo būdus, įskaitant ir veido atpažinimo technologiją.

Norėdami gauti daugiau informacijos apie produktą, susisiekite su mūsų atstovais