„Intersect 2019“. Bankininkystės sektoriaus patirtis ir ateities vizija

Nepaisant spartaus pasaulinio skaitmenizavimo proceso, bankų skyriai artimiausiu metu neišnyks. Finansų įstaigos supranta, kad atsisakydamos realių klientų aptarnavimo centrų, prarastų artimą ryšį su klientais ir jų pasitikėjimą.  

Tokią nuomonę išsakė „Diebold Nixdorf“ prezidentas Gerrard Schmid, atidarydamas trijų dienų konferenciją „Intersect 2019“, vykusią Las Vegase (JAV).

Renginyje dalyvavo ir „Penkių kontinentų“ grupės įmonės „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) atstovai.

„Mūsų partnerio „Diebold Nixdorf“ organizuota konferencija padėjo įvertinti finansinių technologijų plėtrą Europoje ir Amerikoje. Pats pavadinimas „Intersect“ (iš angl. kalbos „susikirsti, susieiti“) atspindi pagrindinį organizatorių užmojį – iš įvairiausių pasaulio šalių sukviesti ekspertus, kurie pasidalytų savo įžvalgomis, kartu išnagrinėtų skaitmeninio ir tradicinio verslo, prekybos ir kredito organizacijų sinergiją tiek iš technologinės pusės, tiek iš kliento pozicijų“, – sako BS/2 strateginių partnerių vadovas Kornelijus Šišla.

Anot jo, bankų vadovai kartu su mokėjimo sprendimų kūrėjais renginio metu išsamiai išanalizavo pasaulinę finansinę situaciją. Viena iš svarbiausių aptartų temų – grynųjų pinigų vartojimas.  

2018 metų statistika rodo, kad pasaulyje grynųjų pinigų vartojimas per metus išaugo 0,7 proc. Sparčiausias augimo tempas užfiksuotas Europoje (3,2 proc.) ir Amerikoje (2,9 proc.). Auga ir grynųjų išėmimo iš bankomatų operacijų skaičius. Niekas nebesiginčija dėl to, kad atsiskaitymai be grynųjų patogūs ir įneša daugiau skaidrumo, tačiau elektroniniai mokėjimai iki šiol nepajėgūs visiškai išstumti grynųjų pinigų.

Kita aktuali renginio tema, kurią nagrinėjo ekspertai, – mobiliųjų ir tradicinių bankų sąveika. Šiuolaikiniai elektroninių mokėjimų sprendimai, internetu suteikiami kreditai, momentiniai mokėjimai skatina klientų  lojalumą, todėl partnerystė su vadinamaisiais neobankais galėtų pagerinti tradicinių bankų pozicijas konkurencinėje aplinkoje ir padėtų kurti progresyvias paslaugas teikiančios įstaigos įvaizdį.

Šiais laikais technologijų startuoliai gali sukurti vertingų inovacinių sprendimų, kuriuos vėliau sėkmingai įsidiegtų stambūs bankai.

„Lygindami rinkas pastebėjome, kad kai kurios Europoje plačiai naudojamos bankinės technologijos JAV dar tik pradeda atsirasti. Pvz., Amerikoje sąlyginai nedaug bankomatų su grynųjų pinigų cirkuliacijos sistemomis, kurie kitose pasaulio šalyse labai populiarios“, –  pasakoja Kornelijus Šišla.

Konferencijos metu įrengtoje parodų salėje visi norintys galėjo įvertinti „Diebold Nixdorf“ naujausios serijos „DN Series“ bankomatus, kurie  bus pasiūlyti užsakovams 2020 m. (Daugiau apie juos galite pasiskaityti BS/2  svetainėje).

Į šį „Diebold Nixdorf“ renginį iš viso pasaulio susirinkę finansų srities specialistai, bankinės techninės ir programinės įrangos gamintojai, pardavėjai, bankų vadovai turėjo progą pasidalyti technologijų kūrimo ir taikymo patirtimi ir strategija.