Kas ta veidų aptikimo funkcija ir kaip ji gali padėti bankams apsaugoti bankomatus

Veidų aptikimas (angl. Face Detection) – tai biometrijos technologijų pagrindu veikianti funkcija, padedanti nustatyti, ar prieš vaizdo kamerą stovi gyvas žmogus. Ši funkcija įdiegta į BS/2 sukurtą bankinės įrangos vaizdo stebėsenos ir apsaugos sprendimą „ATMeye.iQ“.

Veidų aptikimo funkcija gali būti įgyvendinta bet kokiame savitarnos įrenginyje, į kurį įtaisyta vaizdo kamera, naudojama prieigos kontrolei ir prevencijai nuo sukčiavimo.

Kaip tai veikia?

Žmogus, priėjęs prie bankomato, papuola į vaizdo kameros apimamą lauką. Kai tik jis pradeda naudotis bankomatu, tuoj pat įrašomas jo veido atvaizdas. Specialus Veidų aptikimo modulis analizuoja įrašytą vaizdą, atpažįsta veidą ir sukuria aprašą – tam tikrų bruožų rinkinį, kuris aprašo objektą nepaisant šalutinių individualių jo savybių (pvz., amžiaus, šukuosenos, makiažo ir pan.)

Jei žmogaus veidas nėra uždengtas ir lengvai atpažįstamas, sistema leidžia savitarnos įrenginiui toliau veikti. Jei žmogus veidą slepia, pvz., ranka ar skarele, gobtuvu, sistema įjungia vieną iš galimų scenarijų:

Kad  Veidų aptikimo modulis veiktų tinkamai, paprastai užtenka standartinės vaizdo kameros ir vienos jos užfiksuotos nuotraukos.

Kokia iš to nauda bankams?

Pagrindinė Veidų aptikimo funkcijos paskirtis – užkirsti kelią galimiems sukčiavimo atvejams. Jeigu bankomato naudotojas dėl kažkokios priežasties slepia savo veidą, (pvz., nori pasinaudoti vogta kortele), jis tiesiog negalės atlikti jokios finansinės operacijos.

Jei Veidų aptikimo modulis neaptinka veido, jis sustabdo bankomato veiklą, neleisdamas atlikti jokių tolimesnių veiksmų. Taigi ši funkcija gali padėti apsaugoti savitarnos įrenginių tinklus nuo tam tikrų tipų loginių atakų.

Be to, veidų aprašo duomenys gali būti panaudoti ir siekiant įdiegti sudėtingesnius scenarijus, taikant veidų atpažinimo technologijas (angl. Face Recognition). Programinis sprendimas „ATMeye.iQ“ informaciją apie veidus saugo susiedamas su mokėjimo operacijomis, t.y., esant būtinybei, duomenų bazėje galima susirasti žmogaus, atlikusio tam tikrą operaciją, veido atvaizdą.

Veidų aptikimo funkcija – programinio sprendimo „ATMeye.IQ“ dalis

Šiuo metu veidų aptikimo funkcija yra įtraukta į BS/2 sukurtą programinį sprendimą „ATMeye.iQ“ kaip atskiras jo modulis.

Jei domina išsamesnė informacija apie bankomatų apsaugos sprendimą „ATMeye.iQ“ ir jo Veidų aptikimo modulį, susisiekite su BS/2 atstovais.