NFC kaip bankinių operacijų standartas

Bekontaktis autorizavimas – jau seniai tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalis. Juo naudojamės įsigydami prekes parduotuvėse, mokėdami už keliones viešajame transporte, eidami į pastatus, turinčius įėjimo kontrolę. Mokėjimo įrenginiai su bekontakčio autorizavimo technologijomis tapo savotišku standartu. Stebint stambių tarptautinių mokėjimo sistemų duomenis, galima daryti išvadą, kad 2020 m. daugiau nei 40 proc. mokėjimo kortelių pasaulyje pritaikytos bekontakčiams mokėjimams, kuriuos reguliariai atlieka apie 70 milijonų žmonių.

Norėdami realizuoti bekontaktės autorizacijos galimybę bankų savitarnos įrenginiuose, naudojama 2000-ųjų m. pradžioje atsiradusi NFC technologija.

NFC (angl. Near Field Communication) – belaidžio duomenų perdavimo technologija, tarp skirtingų prietaisų veikianti iki 10 centimetrų atstumu. Įdiegus NFC galima užtikrinti bekontakčio autorizavimo funkciją bankinėms operacijoms atlikti naudojantis bankomatais ir el. kortelių skaitytuvais.

Tiek bankų klientams, tiek pačioms finansų įstaigoms NFC technologijos privalumai akivaizdūs:

Tai, kad NFC technologija populiarėja, rodo ir ja besinaudojančių organizacijų bei tam pritaikytų įrenginių skaičius. Stambūs JAV bankai šią savitarnos įrenginių funkciją aktyviai ėmė plėtoti dar 2016 m.

Pavyzdžiui, viena stambiausių pasaulio tarptautinių finansų bendrovių „Wells Fargo“ (JAV) 2016 m. pradžioje turėjo 1 700 bankomatų su NFC technologija, kuri suteikė prieigą prie įrenginio nesinaudojant kortele, o tų pačių metų pabaigoje šis skaičius išaugo iki 5 000. 2016–2017 m. bankomatų, turinčių bekontakčio mokėjimo funkcijas, skaičių (iki 8 000 vnt.) žymiai padidino ir „Bank of America“. Naudojantis šios finansinių paslaugų įmonės bankomatais su NFC technologija galimi „Apple Pay“, „Android Pay“, „Samsung Pay“ ir „Microsoft Wallet“ mobilieji mokėjimai, reikiamą mokėjimo kortelę galima pasirinkti mobiliojo telefono programėlėje. Taigi NFC ne tik išplečia autorizacijos galimybes, bet ir bankomatų funkcionalumą, norint pritraukti naujų klientų.

Tiesa, NFC technologiją bankomatuose norinčios naudoti finansinės organizacijos gali susidurti su tam tikrais sunkumais, pavyzdžiui, išsirenkant, įdiegiant ir prijungiant NFC skaitytuvą ir nustatant, kad šis tinkamai funkcionuotų jau esančiame bankomatų tinkle. Taip yra dėl bankomatų programinės įrangos veikimo ypatumų ir mokėjimo sprendimo sertifikavimo klausimų.

Įmonė BS/2 teikia įvairias paslaugas, susijusias su bekontakčių autorizavimo technologijų diegimu bankomatuose, savitarnos kioskuose ir kituose savitarnos įrenginiuose.

Bendras NFC technologijų įdiegimo scenarijus:

Daugiau apie NFC technologijos pranašumus ir apie sėkmingą šio sprendimo įdiegimą „Blue Orange Bank“ (Latvijoje) galite sužinoti šioje nuorodoje.