Koronaviruso pandemija skatina pasaulį investuoti į bekontaktes technologijas

Visą pasaulį užvaldžiusi „COVID-19“ pandemija padarė didžiulę įtaką visuomenės įpročiams ir bankiniam sektoriui. Siekdami sustabdyti viruso plitimą, pradėjome vengti artimo kontakto ir sąlyčio su viešosiose erdvėse esančiais paviršiais. Dėl šios priežasties daugybės šalių bankai, bendradarbiaudami su mokėjimo sistemomis, padidino bekontakčio atsiskaitymo be būtinybės įvesti PIN kodą limitą.

Londone įsikūrusi bankinių tyrimų bendrovė RBR prognozuoja, kad „COVID-19“ pandemija paspartins bekontakčių kortelių išdavimą, nes jų paklausa sparčiai auga. Bekontakčių kortelių skaičius pernai visame pasaulyje padidėjo 23 proc., tačiau jos kol kas vis dar sudaro tik 40 proc. nuo visų mokėjimo kortelių. Mūsų regione absoliuti dauguma šiuo metu išleidžiamos naujos kortelės jau yra bekontaktės.

„Ateityje bekontaktės operacijos vis labiau populiarės. Kalbu ne vien apie atsiskaitymą bekontaktėmis kortelėmis per kortelių skaitytuvą, bet ir bekontaktį naudojimąsi bankomatais, paštomatais, parkomatais, užkandžių ir kitokiais prekybos automatais. Visa klientų autentifikavimo infrastruktūra ateityje bus bekontaktė“, – prognozuoja UAB „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) strateginių partnerių vadovas Kornelijus Šišla“.

Kaip veikia bekontaktė technologija?

Bekontaktė technologija sutrumpintai vadinama NFC (iš angl. Near Field Communication – artimo lauko ryšys). Tai - belaidžio ryšio technologija, veikianti iki 10 cm atstumu. Nors duomenų perdavimas šiuo būdu galimas mažesniu atstumu nei „Bluetooth“ ryšio atveju, bankinių technologijų sektoriui tai yra labiau privalumas, nei trūkumas, nes geriau saugo nuo galimų duomenų vagysčių. 

Įdiegus NFC technologiją, galima užtikrinti bekontakčio kliento atpažinimo ir operacijos patvirtinimo funkciją bankinėms operacijoms atlikti naudojantis mokėjimo kortelių skaitytuvais, bankomatais ir kitais įrenginiais. Ji taip pat gali būti taikoma ir prieigai  prie įvairių objektų (įeiti į biurą, metro ir pan.). 

Anot Kornelijaus Šišlos, visiškai nesvarbu į kokią priemonę bus įdiegta NFC technologija, ji vis tiek veiks vienodai. Tai gali būti ir bekontaktė banko kortelė, ir NFC programėlė telefone, ir NFC žiedas, išmanioji apyrankė, NFC lipdukai ar įsiuvai drabužiuose. Jei minėtas įrenginys turės NFC technologiją, juo bus galima bekontakčiu būdu atsiskaityti per skaitytuvą ar bekontakčiu būdu naudotis bankomatu. „Gali būti, kad ateityje išnyks plastikinės mokėjimo kortelės, tačiau bekontaktis atsiskaitymo būdas tikrai išliks“, – sako bankinės srities ekspertas.

Bekontakčių bankomatų atsiradimo istorija

Kaukazo regione bekontakčius bankomatus pirmieji įsidiegė Sakartvelo bankai prieš šešerius metus. Beje, prie to reikšmingai prisidėjo Lietuvos bankinių technologijų įmonė BS/2. 2016 metais bekontakčius bankomatus pradėjo aktyviai naudoti JAV bankai.

Baltijos šalyse pirmieji bekontakčiai bankomatai pradėjo veikti Estijoje, 2017 metais. Po metų jie jau buvo prieinami Latvijos gyventojams, o Lietuvoje ši naujovė pasirodė šiemet vasarą, koronaviruso pandemijos metu.

 Tyrimų duomenimis, bankomatų, kuriuose įrengti bekontakčių atsiskaitymo įrenginių skaitytuvai, skaičius pernai augo 83 procentais, o šių metų koronaviruso pandemijos akivaizdoje jis turėtų dar sparčiau išaugti.