Pasaulis investuoja į kriptomatus. Kaip sekasi?

Daugiau nei 10 tūkstančių. Tiek pasaulinės kriptovaliutų tyrimų svetainės „Coin ATM Radar“ duomenimis šiuo metu pasaulyje yra kriptomatų. Pirmasis iš jų buvo įrengtas prieš septynerius metus Vankuveryje. Norvegų finansų įmonės „AksjeBloggen“ tyrimai rodo, kad vien per metus šių įrenginių skaičius išaugo 167 proc.

Kriptomatas –  specializuotas bankomatas, skirtas atlikti operacijoms su kriptovaliutomis, naudojant grynuosius pinigus. Prieš pasirodant kriptomatams, investicijos į kriptovaliutas buvo daugiau „išrinktųjų“ verslas ir daugumai atrodė nepasiekiamas dalykas. Kad galėtum įsigyti kriptovaliutų, reikėjo registruotis biržoje ir  atlikti tapatybės patikrą. Įsigyti jų prekybos platformose neretai užtrukdavo ir kelias savaites.

„Kriptomatų atsiradimas tapo tikru proveržiu kriptovaliutų investavimo srityje. Augantis jų skaičius rodo, kad skaitmeninis turtas pamažu tampa pripažįstamas. Tačiau dar anaiptol ne visur sukurti teisiniai standartai  šiai sparčiai besiplečiančiai rinkai. Kai kurių šalių valstybinės įstaigos dar tik ruošia įstatymų bazę, kad kriptomatai netaptų pinigų plovimo būdu ir galimybe išvengti mokesčių“, – teigia „Penkių kontinentų“ grupės įmonės „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) Techninės priežiūros departamento vadovas ir dukterinės įmonės „BS/2 Georgia“ direktorius Andrej Smirnov.

Pastaraisiais metais turimų kriptomatų skaičiumi lyderiauja JAV. Čia jų yra beveik 8 500. Per metus šis skaičius išaugo 127 proc. Antroje vietoje – Kanada, trečioje – Didžioji Britanija. Šiuo metu kriptomatai naudojami daugiau nei 70-yje šalių. Europoje esantys kriptovaliutų bankomatai sudaro 20 proc., o Azijoje, nepaisant didžiulio kriptovaliutų populiarumo, šių įrenginių skaičius tesudaro 2 proc. nuo visų pasaulyje naudojamų įrenginių.

Baltijos šalyse kriptomatų skaičiumi pirmauja Estija, užimdama 37 vietą. Paskui ją seka  Latvija, užimanti 50 vietą, o Lietuva, kur įrengtas tik vienas kriptovaliutų bankomatas, yra 57-oje vietoje.

„Iš visų regionų, kuriuose dirbame, kriptovaliutų savitarnos kanalo plėtra labiausiai pastebima Sakartvele. Ši šalis užima 20-ą vietą  pagal kriptomatų skaičių ir trečią pagal kriptovaliutų kasybą (po Kinijos ir Venesuelos). Mūsų dukterinė įmonė „BS/2 Georgia“ šioje šalyje prižiūri „Cryptomat“ įmonės kriptovaliutų bankomatus“, – pasakoja BS/2 atstovas.

Anot jo, nors kriptomatai primena tradicinius bankomatus, jų funkcijos skiriasi. Skirtingai, nei bankomatai, šie įrenginiai jungiasi ne prie kliento sąskaitos banke, bet prie interneto. Naudojantis jais, galima įsigyti ir parduoti kriptovaliutas („Bitcoin“, „Litkoin“ ir kt.) bei atlikti finansines operacijas per elektronines pinigines.