NEETS sulaikė kompiuterinį įsilaužėlį

Edvardas Filistovičius
Edvardas Filistovičius

Liepos 29-31 dienomis buvo įsilaužta į vienos iš stambiausių Lietuvoje IT bendrovių „Penki kontinentai“ serverius ir duomenų bazes.

Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo skyriaus (NEETS) pareigūnai sulaikė buvusį „Penkių kontinentų“ sistemų administratorių Edvardą Filistovičių, kuris prisipažino įvykdęs nusikaltimą. Įtariamasis areštinėje praleido 3 paras ir po duotų parodymų buvo paleistas į laisvę. Jam gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

Liepos 29-ąją UAB „Skaineta“ nuotolinėse serverio programos jungtyse buvo užfiksuota, jog pakeisti duomenų bazės duomenys. Budintis administratorius privalėjo nedelsdamas atkurti pakeistus duomenis.

Liepos 31 dieną įtariamasis įsilaužė dar kartą. Jis nuskaitė „Penkių kontinentų“ duomenų bazę, po to dalis duomenų buvo sunaikinta („Penkių kontinentų“ Komunikacijų centro duomenys apie klientus, informacija apie jiems teikiamas paslaugas, jų sąskaitas ir dalis buhalterinės apskaitos duomenų). Kai kurių duomenų atkurti nepavyks, kitiems atkurti prireiks daug lėšų.

Rugpjūčio 1-ąją, vėlai vakare, tas pats įsilaužėlis, prisijungęs vartotoju SEQUEL, tiesiogiai prisijungė prie serverio ir galėjo pakeisti duomenis. Vėliau jis per tą patį serverį prisijungė prie kitų įmonės serverių, juose aktyvavo duomenų sunaikinimo programą „ERASER“ ir tokiu būdu sunaikino kai kuriuos duomenis. Be to, E. Filistovičius sunaikino savo asmeninius duomenis apie skolas už telefoną, taip pat šeimos narių telefono sąskaitas.

Pasak „Penkių kontinentų“ Komunikacijų centro direktoriaus padėjėjos V. Plungienės, visiškai atkurti liepos mėnesio duomenų nepavyko, o tam, kad būtų atkurti duomenis pagal popieriuje likusias kopijas, prireikė daug laiko.

Tuo metu turėjo pasirodyti bendrovės sporto portalas www.olimpiada.lt, kuriame buvo kuriama didelė sportininkų duomenų bazė, klasifikuojamos valstybės ir t.t. Šie duomenys po hakerio atakos taip pat buvo sunaikinti. Taip pat dingo kelių mėnesių multimedijos duomenys. Tai nuotraukos, vaizdo medžiaga, garso įrašai, reklaminės antraštės, kurie priklauso bendrovei „Penki kontinentai“ bei kitiems fiziniams ir juridiniams asmenims.

Bendrovei padaryta materialinė žala siekia apie 500 000 litų.

Truputis istorijos. UAB „Skaineta“ su 10 tūkstančių litų kapitalu buvo sukurta „Penki kontinentai“ iniciatyva kartu su trimis, vėliau dviem akcininkais, tarp kurių akcijos buvo paskirstytos po 33 % („Penki kontinentai“ turėjo 1% daugiau akcijų). UAB „Skaineta“ projektui įgyvendinti padarytos didelės investicijos ir 2001 metų pabaigoje bendrovės ekspertai pasiūlė padidinti įstatinį kapitalą iki 2, 230 mlj. litų. Taip ir buvo padaryta. Visa tinklo įranga, kurią nupirko „Penki kontinentai“, buvo įtraukta į UAB „Skaineta“ balansą. Atitinkamai pasikeitė akcininkų turimų akcijų proporcija: „Penkių kontinentų“ dalis išaugo 99,70 %, o kitų akcininkų, kurie neprisidėjo prie investicijų, dalis liko 0,15 %.

Teisminiai ginčai su E. Filistovičiumi ir J. Perepelica vyksta nuo praėjusių metų. Jiems pareikšti kaltinimai dėl konfidencialios informacijos išslaptinimo bei kitų nusikaltimų. Jie įtariami dėl kompromituojančių laiškų rašymo į įvairias valstybines institucijas, o E. Filistinovičius - neteisėtai prisijungęs prie interneto. 2001 metais UAB „Skaineta“ suteikė J. Perepelicai kreditą. Nutraukus darbo sutartį tarp UAB „Skaineta“ ir J. Perepelicos, kreditas nebuvo grąžintas.