Lietuviški WAP puslapiai

Informacinių technologijų paroda „InfoBalt“ įrodė, kad šioje srityje Lietuva nė kiek neatsilieka nuo pasaulio. Retai kuris užkalbintas žmogus atsako, kad pastoviai naudojasi WAP tinklu, bet pasižvalgius parodoje nesunku pastebėti, kad ir pas mus jau netrūksta šios rūšies sprendimų.

WAP - kas tai?

WAP (Wireless Application Protokol) – bevielio ryšio duomenų perdavimo protokolas, jungiantis mobilųjį ryšį ir internetą. Tai savotiškas WWW, pritaikytas mobiliojo ryšio priemonėms, čia vietoj HTML naudojamas į jį panašus WML (Wireless Markup Language) kodas. Prisijungimas ir užklausų siuntimas analogiškas įprasto interneto paslaugoms, paprastai vartotojas moka tik už laiką, praleistą prisijungus prie serverio. Daugiau apie paslaugas ir kainas galite sužinoti bendrovės „Omnitel“ WAP paslaugoms skirtame puslapyje www.wap.lt. Puslapyje taip pat rasite emuliatorių, kuris leis naršyti WAP tinkle neturintiems mobiliojo telefono.

Žodynas per SMS

Plačiausią WAP paslaugų gamą siūlo jau minėtoji IT bendrovė „Omnitel“. Naujausia jų WAP puslapio http://mmm.wap.lt/ paslauga (pristatyta parodos „InfoBalt“ metu) – el. pašto tikrinimas. Anot „Omnitel“ IT projektų vadybininkės Monikos Kuzminskaitės, šio sumanymo įgyvendinimas keblus, nes laiškuose ar slaptažodžiuose gali būti panaudoti simboliai, kuriuos skirtingi aparatai interpretuoja vis kitaip. Pašnekovė pasakojo, jog bendrovė nusprendusi visus savo interneto projektus padaryti pasiekiamais naudodama WAP ir SMS technologijas. WAP puslapyje šiuo metu jau veikia „Infotekstas“ (akcijų kursai, horoskopai, kalendorius, loterijų informacija, orų prognozė, valiutų kursai ir daugybė kitos informacijos), „Skelbimai“ (visos žinutės iš puslapio www.omnitel.net/skelbimai), nuorodos, paieška ir jau minėtas el. paštas. Netrukus prie šio sąrašo bus galima pridėti naujienų puslapį „Omnitel Laikas“ ir dar tik testuojamą lietuvių-anglų-lietuvių žodyną, kurį kuria kompanijos „Omnitel“, „Baltic Amadeus“ ir VTEX. Parodos „Infobalt“ metu dar nebaigta interneto žodyno versija buvo demonstruojama adresu http://led.ot.lt/. Ji prieinama visiems, bet vėliau tai bus tik „Omnitel“ paslaugos „Mozaika“ vartotojų privilegija, be to ruošiamos versijos pritaikytos WAP ir SMS (įsivaizduokite, išsiunti neaiškų anglišką žodį specialiu telefono numeriu ir po akimirkos gauni jo vertimą į lietuvių kalbą) technologijoms.

WAP golfas

Žaidimus į Lietuvą importuojanti bendrovė „Midas Baltics“ bendradarbiaujanti su „Omnitel“, siūlo per WAP žaisti sulietuvintus žaidimus. Prieš tris mėnesius pristatant svetainę http://wap.midas.lt joje tebuvo keletas primityvių žaidimų (pvz. kryžiukai-nuliukai, kartuvės ir pan.), dabar ten jau galima rasti dešimt žaidimų. Bendrovės „Midas Baltics“ direktorius Ilja Laurs sakė, jog pasaulinėje žaidimų svetainėje „Wapomanic“ šiuo metu populiariausias „3D Golfas“, per dieną sužaidžiama iki 17 000 golfo partijų. Per dieną pažaisti žaidimų į puslapį užsuka vidutiniškai 1500 vartotojų, daugiau nei pusė jų iš Azijos. Deja, pramogauti WAP tinkle – nepigus malonumas, todėl visai nesenai žaidėjų teismui buvo pateiktas kūrinys, kurį galima parsisiųsti į telefoną ir žaisti valandų valandas neprisijungus prie tinklo. Iš kitos pusės tokie sprendimai nenaudingi paslaugų tiekėjams, bet tikimasi, kad šią problemą išspręs padidėjąs vartotojų skaičius, nes nuo pat pradžių kiekvieną savaitę svetainė sulaukia du kartus daugiau lankytojų. Tam įtakos turi bendrovės užsibrėžtas tikslas – kiekvieną savaitę – naujas žaidimas.

Parodoje „InfoBalt“ bendrovė pristatė dar vieną WAP produktą – naujienų redaktorių. Jis leidžia per įprasto tinklapio sąsają redaguoti ir pateikti naujienas WAP puslapyje. Siūlomos visos WWW puslapių galimybės (archyvas, paieška). „Šiuo pasiūlymu susidomėjo parodoje apsilankiusių bendrovių „In Your Pocket“, BNS, „Bitė GSM“ atstovai“, – kalbėjo I. Laurs.

Jūsų bankas – jūsų rankose

Didžiausi Lietuvos bankai jau persikraustė į interneto platybes, bankas „Snoras“ vėl veržiasi į priekį ir bando įsikurti WAP pasaulyje (http://ibank.snoras.com/s.wml). Kuriamas interneto banko analogas WAP sistemai, pradės veikti šių metų lapkritį, tai bus tik pirmas etapas. Vartotojai galės stebėti savo sąskaitų informaciją ir valiutų kursus, o nuo kitų metų vasario „WAP Banke“ atsiras galimybės pervesti lėšas ir konvertuoti valiutą. Šios paslaugos bus pradėtos teikti vėliau, nes bankas mano, jog šiandien egzistuojantys ryšio kanalai nėra pakankamai saugūs, net naudojant SSL 128 bitų lygio šifravimą. Vėliau, apsirūpinus nauja technologija, plėsis ir paslaugų spektras.