Bankomatai ar automatinės grynųjų pinigų įnešimo mašinos? Kas naudingiau bankams, siūlantiems saviinkasacijos paslaugas savo klientams?

Publikuota: 2019 m. gruodžio 5 d. ketvirtadienis

Nepaisant sparčiai populiarėjančių atsiskaitymų negrynaisiais pinigais, prekybos ir paslaugų teikimo įmonėse vis dar masiškai cirkuliuoja ir kaupiami grynieji pinigai. Norint surinkti juos iš kasų, kad be reikalo negulėtų talpyklose, o „uždirbtų“ prekybininkui papildomos vertės, praverčia saviinkasacijos įrenginiai.

Viename iš anksčiau skelbtų straipsnių svarstėme, kokie automatiniai įrenginiai geriausiai tinka savarankiškai įnešti gryniesiems pinigams. Palyginome automatinių grynųjų pinigų įnešimo mašinų (angl. ADM – Automatic Cash Deposit Machine) ir automatinių seifų (angl. ATS – Automated Teller Safes) ypatumus. Šį kartą grynųjų įnešimo mašinas nusprendėme palyginti sukur kas didesniais konkurentais – bankomatais.

Bankui, svarstančiam, kokį įrenginį pasirinkti gryniesiems pinigams įnešti į sąskaitą, sudėtinga apsispręsti, nes ADM yra nebrangios, paprastai naudojamos ir talpios, o bankomatas turi kitų privalumų. Paanalizuokime juos.

Talpa

Vienas iš pagrindinių automatinių grynųjų pinigų įnešimo mašinų privalumų yra didžiulė banknotų talpykla. Kai kurie modeliai suteikia galimybę saugoti net iki 30 tūkstančių banknotų – rinkoje pagal savo talpą jie pirmauja, nors populiariausi modeliai tetalpina 6–8 tūkstančius banknotų.

Šiuo metu rinkoje pristatoma apie 100 skirtingų automatinių grynųjų pinigų įnešimo mašinų modelių, tačiau tik 15 iš jų gali sutalpinti daugiau nei 15 tūkstančių banknotų.

Daugiafunkcis penkių kasečių bankomatas (jau nekalbant apie aštuonkasetį) savo talpa iš tiesų pajėgus konkuruoti su dauguma rinkoje naudojamų ADM, tiesa, su išlyga, kad tai turėtų būti bankomatas, atliekantis recirkuliacijos funkciją, nes dauguma tik grynųjų išėmimo (angl. Cash-out) ar tik įdėjimo (angl. Cash-in) funkciją atliekančių bankomatų kasetės nenaudojamos išimtinai kupiūroms priimti.

Patikimas veikimas

Kalbant apie atsparumą gedimams, grynųjų pinigų įnešimo mašinos, deja, smarkiai atsilieka nuo bankomatų, kurie puikiai veikia tiek karštyje, tiek šaltyje. Rinkoje grynųjų pinigų įnešimo mašinos pasirodė ne taip seniai, tad jų gamintojai saugumo ir eksploatacinėms savybėms skiria daug mažiau dėmesio, nei toms pačioms bankomatų savybėms. Apie įprastą „Diebold Nixdorf“ bankomatų prieinamumą (95–98 proc.), kai teikiamos profesionalios jų priežiūros paslaugos, daugumai grynųjų pinigų įnešimo mašinų modelių gamintojų tenka tik pasvajoti. Šis rodiklis tampa dar prastesnis, jei gamintojas, norėdamas klientui pasiūlyti mažą kainą, taupo surinkdamas terminalo korpusą, neteikia dėmesio su seifų apsauga susijusioms funkcijoms ar naudoja nekokybiškas detales, pavyzdžiui, įdiegia pigų kupiūrų priėmimo įtaisą, kuris gali priimti ir padirbtus pinigus, o svarbiausia, išdavęs vos tūkstantį banknotų, ima ir sugenda.

Pasirinkus patikimą gamintoją, tiekėją ir profesionalias priežiūros paslaugas teikiančią komandą, reguliariai atliekančią savitarnos prietaisų techninę priežiūrą, automatinių grynųjų pinigų įnešimo mašinų atsparumo gedimams rodikliai gali padidėti iki 80–90 proc., vis dėlto bankomatai šiuo aspektu lieka nepralenkiami.

Patogus naudojimas

Tiek naudojantis bankomatais su grynųjų pinigų recirkuliacijos funkcija, tiek automatinėmis grynųjų pinigų įnešimo mašinomis, galima įnešti didelę pinigų sumą. Beje, kai kurie modeliai gali priimti iš karto visą didelę pinigų pakuotę (angl. Bulk Deposit) ir tai, be abejo, daug patogiau, nei įnešti grynuosius pinigus atskiromis kupiūromis. Ir bankomatai, ir ADM gali turėti jutiklinius ekranus, kurie suteikia klientams daugiau patogumo.

Dar vienas svarbus skirtumas, susijęs su patogesniu naudojimusi įrenginiu, yra tai, kad į grynųjų įnešimo mašinas lengviau įdiegti įvairias naudotojų autorizavimo funkcijas, nes mokėjimo operacijos paprastai aplenkia duomenų apdorojimo centrą – siunčiamos tiesiogiai į banko naudojamas automatines sistemas (angl. ABS – Automated banking system).

Paslaugų teikėjams ir inkasatoriams prižiūrėti grynųjų pinigų priėmimo mašinas taip pat yra paprasčiau, nei daugiafunkcius bankomatus.

Papildomos galimybės

Vertinant visas galimas įvairių rūšių bankinių savitarnos įrenginių funkcijas, bankomatai ir anksčiau, ir dabar neginčijamai užima pirmaujančią poziciją. Pastaraisiais metais standartinės bankomatų funkcijos vis dažniau išplečiamos, diegiant galimybę per juos priimti įvairius atsiskaitymus, pervesti pinigus, pasikeisti valiutą, atsiskaityti ne tik kortelėmis, bet ir įvairiais bekontakčiais būdais.

Vieną funkciją atliekantys įrenginiai šiuo atveju negali konkuruoti su bankomatais, o automatinėms grynųjų pinigų priėmimo mašinoms tokia užduotis net ir nekeliama. Paprastai minėti įrenginiai naudojami labai specifiniais atvejais ir dažniausiai įrengiami prekybos bei paslaugų teikėjų teritorijoje: ten, kur pamatyti bankomatą būtų gan neįprasta.

Kaina ir atsiperkamumas

Automatinės grynųjų pinigų įnešimo mašinos yra pigesnės nei bankomatai. Tai viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl galimybę įsigyti tokius savitarnos įrenginius svarsto kredito organizacijos. Be to, vertinant grynųjų pinigų įnešimo mašinų talpos ir kainos santykį, ADM pranoksta bankomatus, todėl yra ypač patrauklios nedideliems bankams tose šalyse, kuriose cirkuliuoja didžiuliai grynųjų pinigų srautai.

Na, o bankomatams pranašumą suteikia jau turima visapusės jų priežiūros infrastruktūra: duomenų apdorojimo centras, techninės priežiūros tarnyba, atsarginių dalių sandėliai. Pradėjus eksploatuoti naujo tipo įrenginius (ADM), egzistuoja tam tikra rizika, be to, iš pradžių patiriama ir papildomų išlaidų.

Išvados

Tiek bankomatai, tiek automatinės grynųjų pinigų įnešimo mašinos turi neginčijamų privalumų. Bankomatai nepakeičiami dėl savo daugiafunkciškumo, patikimumo ir didžiulės patirties juos eksploatuojant. Automatinės grynųjų pinigų įnešimo mašinos pigesnės nei bankomatai, turi didesnę banknotų talpą ir lengviau prižiūrimos.

Be to, šios mašinos, palyginti su bankomatais, turi daugiau pranašumų daugeliu konkrečių atvejų. Visų pirma, padeda mažmenininkams susitvarkyti su grynųjų pinigų apyvartos valdymu. Taip pat jos suteikia galimybę optimizuoti klientų aptarnavimo procesus banko padaliniuose.

Galiausiai, sprendžiant, ką pasirinkti – ADM ar ATM, reikėtų atsižvelgti į organizacijos tikslus ir savitarnos įrenginių tinklo valdymo strategiją.

Įmonė BS/2 siūlo efektyvų kompleksinį saviinkasacijos procesų sprendimą „Cash-in Box.iQ“. Tai talpi grynųjų pinigų įnešimo mašina su specializuota programine įranga, pritaikyta integracijai su banko naudojamomis automatinėmis sistemomis (angl. ABS – Automated banking system).

Šaltinis: Penki kontinentai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha