Kas tas baubas – IP telefonija?

Publikuota: 2004 m. sausio 15 d. ketvirtadienis

IP telefonija – tai gana aukštos kokybės ryšys. Tai gali būti puikus priedas tiek įprastiniam, tiek mobiliajam ryšiui. O IP telefoniją naudojant kasdien ir labai dažnai, ji galėtų būti ir kaip puikiausia alternatyva. Kad ir kaip galbūt nenorėsite tuo patikėti, tačiau tai taip pat vienas iš pigiausių būdų skambinti iš asmeninio kompiuterio, įprasto fiksuoto arba specialaus IP telefono bet kurios pasaulio valstybės abonentui. Galėsite kalbėti su savo artimaisiais, giminaičiais, draugais, taip pat ir kolegomis ar verslo partneriais.

IP telefonijos užuomazgų galima rasti jau 8-ojo dešimtmečio pabaigoje bei 9-o dešimtmečio pradžioje. Tačiau tikroji IP telefonija atsirado tik 1995 metais, kai, pritaikiusi naujas modernias technologijas, šias paslaugas ėmėsi teikti „Hobbyist“ kompanija. Nuo to laiko IP telefonijos populiarumas tik kilo. Įprastinio fiksuoto ryšio IP telefonija iš pirmaujančių pozicijų dar ilgai neišstums, tačiau dabar ši technologija labai paplitusi daugelyje vakarų pasaulio valstybių, sparčiai populiarėja Azijoje ir kai kuriuose kituose regionuose. Pamažu IP telefonija ateina ir į Lietuvą.

Kuo IP telefonija išskirtinė?

Vienas iš pagrindinių dalykų, darančių IP telefoniją pranašesne, yra jos ekonomiškumas – ja itin apsimoka naudotis skambinant į užsienį, kadangi tarifai yra žymiai mažesni, nei skambinant iš fiksuoto ar mobiliojo ryšio telefono. Tai itin naudinga verso sektoriaus klientams. Kitas IP telefonijos privalumas yra jos kokybė – ji niekuo nenusileidžia tradicinio ryšio kokybei, ypač skambinant į užsienio valstybes. Visi skambučiai vyksta per internetą, realiuoju laiku, nenutrūkstamai.

Išskirtinę IP telefoniją daro ir jos veikimo principas. Šiuo atveju balso pranešimas negali būti persiunčiamas įprastiniu būdu. Jis yra paverčiamas tam tikrais interneto paketais, o interneto vartai („Gateway“) tuos paketus apdoroja ir paverčia įprastiniais signalais bei prijungia prie paprasto, komutuojamojo tinklo. Taigi, esant kokybiškam interneto ryšiui, garantuojama aukšta skambučio kokybė.

IP telefonija Lietuvoje

Kartu su keletu kitų kompanijų IP telefonijos paslaugas Lietuvoje teikia ir UAB „Penki kontinentai“. Kodėl verta juos rinkti? Kuo jie išskirtiniai? Visų pirma – dėl kainų ir kokybės santykio.


„Penkių kontinentų“ siūlomos IP telefonijos kainos yra pačios pigiausios ir bene kokybiškiausios. Vidutinė vienos minutės kaina skambinant kitų pasaulio valstybių abonentams yra tik 34 centai. Palyginkite – kitų šias paslaugas Lietuvoje teikiančių kompanijų bendroji vidutinė minutės kaina skambinant į kitas pasaulio valstybes – net 1 litas 62 centai, o tai yra beveik 5 kartus brangiau. O štai, pavyzdžiui, naudojantis „Penkių kontinentų“ teikiamomis IP telefonijos paslaugomis, minutės kaina skambinant į Jungtines Amerikos Valstijas – vos 15 centų. O naudojantis fiksuoto ryšio telefonu piko metu tektų pakloti 1,39 Lt. Ne ką brangiau galima paskambinti ir į Europos sąjungos valstybes – vidutinė minutės kaina nesiekia nė 16 centų. Pigiausiai paskambinsite į Švediją – vos už 13 centų.

Kas gi gali pasinaudoti IP telefonijos teikiamais privalumais? Visų pirma, paslauga labai lengvai gali naudotis Pamėnkalnio g. 2, Vilniuje esančios interneto kavinės „Despina“ klientai. Įsigykite 2, 5, 10 arba 20 litų nominalo IP telefonijos kortelę, prieikite prie vadinamojo informacijos kiosko, kurio monitoriuje atsiras speciali programa. Įveskite prisijungimo duomenis, užrašytus ant IP kortelės, surinkite šalies bei miesto kodą bei abonento numerį ir skambinkite.

Nesunkiai IP telefonija naudotis gali ir „Skynet“ tinklo vartotojai. Kadangi visi vartotojų poreikiai yra skirtingi, „Penki kontinentai“ planuoja su kiekvienu iš jų sudaryti individualius planus, kad mokėjimas už pokalbius būtų kuo efektyvesnis. „Skynet“ vartotojai užsisakyti paslaugą gali užpildę šią anketą. Be to, užpildę anketą gausite ir 4 nemokamas minutes pokalbių į bet kurią pasaulio valstybę.

Tačiau IP telefonija gali naudotis ir kiti vartotojai. Jei turite asmeninį kompiuterį bei interneto ryšį, tuomet jums tereikės specialios, nedaug vietos užimančios nemokamos programėlės bei ausinių/kolonėlių ir mikrofono. Atsiskaityti už paslaugas galėsite naudodamiesi jau minėta IP telefonijos kortele, kuria pasinaudoti yra labai paprasta. Tai, tiesą sakant, tas pats, kaip naudojantis išankstinio apmokėjimo planu pasipildyti savo mobiliojo ryšio sąskaitą. Planuojama, kad ateityje atsiskaityti už IP telefonijos paslaugas taip pat bus galima ir vadinamąja lojalumo bei kreditine-debetine kortele, elektroniniu raktu arba mobiliuoju telefonu.

IP telefonija galima naudotis ir per paprastą telefoną arba įsigijus specialų IP telefoną (šiuo atveju yra papildomų sąlygų – teks įsigyti specialią techninę įrangą). Toks būdas yra gerokai brangesnis, todėl paprastiems namų vartotojams apsimokėtų nebent naudojantis IP telefonijos paslaugomis itin dažnai, ypač skambinant į užsienį. Tačiau toks būdas itin naudingas kompanijoms bei įvairioms institucijoms.

Beje, skambindami iš kompiuterio, negalėsite sulaukti atgalinio skambučio – tokiu būdu IP telefonija galioja tik išeinantiems skambučiams. IP telefonija naudojantis per paprastą arba IP telefoną, atgalinių skambučių sulauksite tik tinklo viduje (pavyzdžiui, „Skynet“ tinkle esantys vartotojai gali skambinti vienas kitam). Ateityje, planuojama, jog atgalinių skambučių galėsite sulaukti ne tik iš tinklo.

Norėdami užsisakyti IP telefonijos paslaugą, taip pat galite užpildyti šią anketą.

Daugiau informacijos apie IP telefoniją galite gauti interneto tinklalapyje „Voip.5ci.lt

Šaltinis:
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai