„E-medicina“ - naujas, sparčiai Europoje besivystantis produktas

Publikuota: 2001 m. gruodžio 16 d. sekmadienis • • • Peržiūrėta: 103

Tarp jau žinomų „e-komercijos“, „e-vyriausybės“, „e-žiniasklaidos“ atsirado ir naujas produktas „e-medicina“.
Apie tai - Evaldas Dobrovolskis (Sveikatos apsaugos ministerijos vyr. informacinių technologijų specialistas). Pagrindinės veiklos sritys - gydytojo - gydytojo bendravimas (pagalba, konsultacija),
gydytojo - paciento bendravimas (panaudojant telemedicinos priemones, interneto svetainės ryšį),
paciento - paciento bendravimas.

Papildomos galimybės, kurias suteikia elektroninės medicinos sistemos, lyginant su įprastomis medicininio aptarnavimo formomis:
suformuojama vieninga elektroninė sistema, leidžianti operatyviai gauti informaciją iš teritorinės ligonių kasos ir kitų sveikatos priežiūros įstaigų,
taupomas gydytojų ir pacientų darbo laikas, mažinant ranka pildomų dokumentų kiekį bei įvedant registraciją internetu ir taip išvengiant eilių registratūroje.
Šiuo metu Lietuvoje „e-medicinos“ projektai vyksta daugiausia užsienio šalių ir Lietuvos privačių kompanijų iniciatyva. Vykdomas UAB „Penki kontinentai“ Šeškinės ir Vilniaus universitetinių Santariškių klinikų projektas, kuris remiasi pacientų registracija internetu.
Jonas Kainys (Šeškinės poliklinikos direktorius): „Penki kontinentai“ yra viena iš pirmųjų privataus kapitalo įmonių, dirbančių internetinių technologijų srityje, ir kurių pagalba yra sprendžiamos medicininės problemos. Projekto pagalba galima stebėti procedūras, pavyzdžiui, echoskopiją, jos „vaizdą“ galima patalpinti internete, kad kolegos galėtų peržiūrėti informaciją ir patarti.
Tokiu būdu pacientams nereikia važiuoti į kitą gydymo įstaigą diagnozės patikslinimui.

komentuoti


Captcha

Naujausi vaizdo siužetai

Kategorija: