Kinija nori investuoti į „Facebook“

Vieno užsienio verslo naujienų portalo teigimu, Kinija ruošiasi pirkti „didelę dalį“ socialinio tinklalapio „Facebook“. Beje, nepaisant fakto, jog „Facebook“ pačioje Kinijoje yra užblokuotas.

Kalbama, kad Pekinas kreipėsi į fondą, kuris perka buvusių „Facebook“ darbuotojų akcijas, norėdamas išsiaiškinti, ar pavyktų surinkti ženklesnį akcijų kiekį.

Sklinda gandai, kad „Citibank“, kuris, „Business insider“ duomenimis, atstovauja Kinijai, nori įsigyti 1,2 milijardų JAV dolerių vertės akcijų.

Ar reikėtų baimintis kinų valdžios „Facebook“ tinklalapyje dėl jų vykdomos cenzūros? „Business insider“ mano, kad per daug jaudintis nereikėtų.

Pirmiausia Kinijos įtaka įmonėje nebūtų didelė – dėl per mažos investicijos. Milijardo dolerių investicija „nenupirktų“ didelės įtakos, nes „Facebook“ vertė šimtus kartų viršija šią sumą. Antra, Kinijai atitektų teisės be galimybės balsuoti. Trečia, akcijų turėtojai neįgyja teisės kontroliuoti internetinio portalo turinio viešojoje erdvėje.

Tačiau „Forbes“ žurnalistai įžvelgia grėsmę. Nors nepriklausomi turto fondai yra atskirti nuo valdžios, tačiau ši taisyklė tikriausiai aplenkia Kiniją. Kinijos valdžia pasiryžusi ir toliau kontroliuoti socialinę mediją. Jie suinteresuoti skleisti Kinijai naudingą informaciją ne tik šalies viduje, bet ir už jos ribų.