Internetu plinta pavojingi pranešimai

Lietuvos Respublikos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys CERT–LT įspėja interneto paslaugų vartotojus, kad šiomis dienomis platinami elektroniniai pranešimai neva iš „Swedbanko“, kuriuose informuojama, kad el. bankininkystės sąskaita laikinai sustabdyta, ir prašoma klientų pateikti savo prisijungimo prie sistemos duomenis.

Elektroniniuose pranešimuose, kurie atrodo identiški banko puslapiui, pranešama apie laikinai sustabdytą vartotojo sąskaitą. Interneto vartotojas, spustelėjęs ant paveikslėlio, automatiškai nukreipiamas į duomenų vagysčių (angl. phishing) puslapius. Tokie paveikslėliai vartotojams siuntinėjami kaip spam laiškai (nepageidautino turinio žinutės). CERT–LT turimą informaciją perdavė valstybių, kuriose šis tinklalapis skelbiamas, atsakingoms institucijoms, kitų šalių CERT organizacijoms bei toliau imasi visų reikalingų veiksmų, galinčių užkirsti kelią tokiems laiškams plisti.

CERT–LT PRIMENA: jungdamiesi prie el. bankininkystės paslaugų, visuomet įsitikinkite, kad tikrai esate reikiamame tinklalapyje. Taip pat atminkite, kad niekas ir jokiomis aplinkybėmis neturi teisės reikalauti jūsų pateikti šių slaptažodžių – nei telefonu, nei el. paštu, nei kitais būdais.