Nemokama lietuviška operacinė sistema „Lietukas“

Žinant, kad Lietuvoje didelė dalis programinės įrangos naudojama nelegaliai, neretai siūloma naudoti legalias nemokamas programas ir operacinę sistemą „Linux“. Niekada šios sistemos nenaudojusiems žmonėms perprasti jos subtilybes turėtų padėti „Lietukas“ – nemokama lietuviška operacinė sistema „Linux“ pagrindu.

„Lietukas“ skirtas tiems, kuriems kompiuteris pirmiausia reikalingas naršyti internete, dokumentams rengti, muzikai klausytis, filmams žiūrėti ir panašiai. Jis yra sukurtas „Linux“ atmainos „openSUSE“ pagrindu, įtraukiant sulietuvinimo priemones, garso ir vaizdo kodekus, „flash player“ įrankį ir kitas kokybiškam darbui reikalingas priemones.

Iš esmės „Lietukas“ yra ta pati „openSUSE“ sistema, tačiau papildyta taip, kad eiliniam naudotojui, ją įdiegus į kompiuterį, nebereikėtų papildomai gaišti diegiant populiarią programinę įrangą, pvz., kodekus, „flash player“. Vis tik ši sistema buvo kuriama pirmiausia todėl, kad būtų galima greitai įdiegti kasdieniam naudojimui paruoštą lietuvišką „Linux“ operacinę sistemą neturint interneto. Tuo „Lietukas“ primena „Baltix“ platinamąjį paketą, tačiau pastarajame ligi šiol naudojama „GNOME“ darbalaukio aplinka, o „Lietuke“ – šiuolaikiška „KDE 4“ grafinė aplinka.

 „Lietuke“, kaip ir standartinėje „openSUSE“ sistemoje, rasite: „Mozilla Firefox“ interneto naršyklę; „LibreOffice“ raštinės programų rinkinį, galintį dokumentus eksportuoti .pdf formatu, palaikantį „MS Office“ formatus; „GIMP“ paveikslėlių redagavimo programą.

Jei jau mokate naudotis „Windows“ ar kuria kita kompiuteriams skirta operacine sistema, mokėsite naudotis ir „Lietuku“; tame nėra nieko stebuklingo. „Lietuką“ pirmą kartą paleisite demonstracinėje veiksenoje, t. y. jį galite naudoti kaip vadinamąjį LiveCD/LiveUSB: iš diegimo laikmenos paleista sistema nepaliečia kompiuteryje esančių duomenų, o naudoja tik RAM. Jei patinka, tokią sistemą galite įsidiegti į savo kompiuterį.

„Lietuką“ galite diegti ir šalia jau esamos operacinės sistemos, pvz., „Windows“; tuomet turėsite paskirti vietos naujai sistemai arba sumažindami esamus diskų skaidinius, arba bent vieną jų pašalindami. Jei esate paprastas naudotojas ir norite ne tik išbandyti, bet ir įsidiegti „Lietuką”, dėl visa pikto būtinai pasidarykite svarbių duomenų atsarginę kopiją. Įdiegti nėra sudėtinga, tereikia skaityti tai, ką matote ekrane.

Yra du „Lietuko“ .iso atvaizdžių variantai: vienas skirtas įrašymui į DVD, kitas – į USB laikmeną. Tiesa, iš DVD „Lietukas“ pasileis ir veiks gerokai lėčiau nei iš atmintuko. „Windows“ sistemos naudotojai .iso atvaizdį į USB atmintinę galės įrašyti naudodamiesi „SUSE Studio ImageWriter“ programa, kuriai reikalinga „.NET 2.0 Runtime“.