Išmanieji telefonai padės atlikti psichologinius tyrimus

Ko gero sunku įsivaizduoti gyvenimą be mobiliojo telefono, o juolab be išmaniojo. Taigi visai nenuostabu, jog rinkos ekspertai prognozuoja, kad išmaniųjų telefonų vartotojų skaičius visame pasaulyje iki 2013 m. turėtų viršyti vieną milijardą.

Tačiau šis patogus prietaisas gali ne tik atlikti mums įprastas funkcijas, bet ir padėti mokslininkams. Paprastai tiriant žmogaus elgesį, kalbą, dėmesį, atmintį ir pan. yra surenkamos grupės savanorių, kurios atvyksta į paskirtą vietą ir dalyvauja tam tikrame eksperimente. Pasak mokslininkų, tai ištiestiems apsunkina darbą, nes atima daug laiko ir eksperimentas vykdomas ribotam dalyvių skaičiui.

Tačiau pasitelkiant išmaniuosius telefonus įvairius eksperimentus bus galima atlikti daug greičiau. 2010 m. gruodį pradėtas įgyvendinti projektas, kurio metu tiriamas žmonių kalbos suvokimas. Eksperimente gali dalyvauti asmenys naudojantys „iPhone“ ir „iPad“ įrenginius. Jų prašoma ilgai negalvojant  atskirti teisingus ir klaidingu žodžius, pvz.: miegas – maigas. Projektas vykdomas 7 kalbomis ir per 4 mėn. jau surinkta 4157 respondentų duomenys. Iki šiol panašūs tyrimai, siekiant apklausti daugiau nei 4000 asmenų užtrukdavo iki trijų metų.

„Šis projektas – tik pirmas žingsnis tokio pobūdžio tyrimams. Naujausios technologijos atveria kelią spartesniam mokslo vystymuisi“, – teigė mokslininkai.