Iranas atlaikė naują kibernetinę ataką

Iranas atrado būdą „kontroliuoti“ virusą „Duqu“, užkrėtusį šalies kompiuterines sistemas. Irano krašto apsaugos vadovo Gholamreza Jalali teigimu, specialistai sukūrė programą, kuri naikina virusą, ir perdavė ją Irano kompanijoms. „Duqu“ buvo laikomas „Stuxnet“, atakavusiu Irano branduolinius objektus 2010 metais, pasekėju.

2011 metų spalio viduryje kompiuterinio saugumo kompanija „Symantec“ pranešė apie tai, jog „Duqu“ paplito ne tik tarp Irano, bet ir tarp Prancūzijos, Ukrainos, Sudano Indijos kompanijų. „Kaspersky“ laboratorijos specialistų teigimu, viruso kūrimas galėjo trukti apie 4 metus. Kompanijos specialistai spėja, jog pavasarį Irano valdžios aptiktas virusas „Stars“ galėjo būti „Duqu“ dalimi. Jie mano, jog vėliau išplitusio viruso priežastimi tapo ir Irano atsisakymas pateikti antivirusines programas kuriančioms kompanijoms „Stars“ pavyzdžius.

Virusas „Stuxnet“ 2010 metais užkrėtė apie 30 tūkst. kompiuterių ir, ekspertų teigimu, kėsinosi į šalies branduolinę programą. Nepaisant panašumų, „Stuxnet“ ir „Duqu“ turėjo skirtingų tikslų. Specialistų vertinimu, „Stuxnet“ ketino sukelti diversiją, o „Duqu“ buvo skirtas užgrobti duomenims apie užkrėstus kompiuterius.