Kinijoje pasirodė robotai policininkai

Su šiuo grėsmingu kinų sukurtu dviejų metrų robotu tikrai nenorėtų susidurti nusikaltėliai. Deja, ryžtingais veiksmais šis milžinas kol kas negali pasigirti. Jis tik prižiūrėtojas, prijungtas prie artimiausios policijos nuovados stebėjimo sistemos.

Kaip teigiama, robotas gavo 1987 m. pasirodžiusio kino filmo herojaus vardą RoboCopas. Nors iš tikrųjų tai visai ne robotas, o nepaslanki skulptūra, kurių kelios pastatytos kinų mieste Kunmine. Į roboto galvą įmontuota kamera, kuri požeminiu kabeliu prijungta prie miesto stebėjimo sistemos. Be stebėjimo funkcijos, mašinos krūtinėje yra mygtukas, kuriuo automatiškai surenkamas numeris 110 (taip Kinijoje galima iškviesti policiją ar gelbėjimo tarnybą). Paspaudus mygtuką robotas ima skleisti garsinius ir šviesos signalus. Žinoma, didelė tikimybė, kad tokį mygtuką būtinai iš smalsumo paspaus ir vaikai.

Vis dėlto Kunmino miesto policija naują iniciatyvą vertina tik pozityviai ir netgi pateikia įspūdingą statistiką. Nuo to laiko, kai RoboCopas pradėjo „dirbti“, nusikaltimų mieste sumažėjo net 68,8 proc. Tokio roboto policininko kaina – apie 20 tūkst. juanių (apie 8400 Lt).