Vokietija pasirengusi kibernetiniam karui

Vokietijos ginkluotosios pajėgos yra pasirengusios kibernetiniam karui, rašo „The Financial Times Deutschland“.

Vokietijos gynybos ministerijos ataskaitoje pranešama, kad Gelsdorfe besibazuojantys „programišių kariai“ jau nuo 2011-ųjų pabaigos pasirengę karinėms operacijoms. Ministerija paaiškina, kad dabartinėmis aplinkybėmis armija turi mokėti kovoti su priešu virtualioje erdvėje. Šiuo metu ginkluotosios pajėgos turi užduotį plėtoti šiuos įgūdžius.

Pirmiausia bundesveras planavo suburti padalinį, kuris sukurtų apsaugą nuo programišių atakų. O nuo 2006 metų pradėti rengti „programišių kariai“, kurie patys organizuotų atakas. Į naująją struktūrą patenka programuotojai – Vokietijos karo universitetų absolventai. Gynybos ministerijos atstovas patikino, kad kol jie neturėjo galimybės dalyvauti kariniuose veiksmuose.

Vokietijos kariai tikisi pasiekti panašų kibernetinį pasirengimą kaip JAV ir Izraelis, leidžiantys milijardus dolerių apsaugai nuo programišių atakų. Kariškių duomenimis, elektros tinklų ar vandentiekio kompiuterinės atakos gali turėti rimtesnių padarinių nei įprasti puolimai. Kaip pavyzdį Vokietija pateikia JAV patirtį, kai pasitelkę virusą „Stuxnet“ amerikiečiai sutrikdė Irano branduolinių objektų darbą. Be to, Izraelio armija birželio 3 d. pirmą kartą prisipažino, kad virtualią erdvę priima kaip karo veiksmų vietą.

Buvusio JAV prezidento patarėjo kovos su terorizmu klausimais Richardo Clarke‘o duomenimis, šiuo metu kibernetiniams karui yra pasirengusios 20–30 šalių. Tarp tokių valstybių minima Šiaurės Korėja, Kinija ir Rusija, pabrėžia „The Financial Times Deutschlan“.