„Apple“ pristatė „iOS 6“

Bendrovė „Apple“ konferencijoje „WWDC 2012“ San Franciske pristatė naują mobiliosios operacinės sistemos „iOS“ versiją „iOS 6“ išmaniesiems telefonams „iPhone“, grotuvams „iPod touch“ ir planšetėms „iPad“, pranešė „Engadget“.  Ji vartotojams suteiks 200 naujų funkcijų.

Balso agentas „Siri“, „iOS“ dalis, atkeliauja ir į trečios kartos „iPad“. Anksčiau „Siri“ buvo tik „iPhone 4S“.

Gera naujiena, kad naujoji operacinės sistemos versija leis dalintis nuotraukomis. Iki šiol tai buvo galima daryti trumpųjų žinučių tarnyboje „Twitter“ arba elektroniniu paštu. „iOS 6“ leis vartotojams dalintis turiniu socialiniame tinkle „Facebook“ ir kitose populiariausiose platformose tiesiai iš nuotraukų aplikacijos. Iš parduotuvėje „App Store“ bus galima parsisiųsti filmą, programą ar dainą. Įvykiai iš „Facebook“ atsispindės vartotojo kalendoriuje.

Populiarioji naršyklė mobiliuosiuose „Apple“ įrenginiuose iš išvaizdos beveik nepasikeitė. Tačiau jos atnaujinimai ypač naudingi. Vienas iš svarbesnių yra „iCloud Tabs“, leisiantis sinchronizuoti atvertus interneto tinklalapius tarp asmeninio kompiuterio ir „iOS“ įrenginio. Tai ypač pravartu, kai norėsime pasižiūrėti nuotraukas didesnio ekrano kompiuteryje.

Kaip skelbia „Apple“, vartotojai galės nuotraukas į daugybę  svetainių kelti tiesiai iš nuotraukų albumo, kas iki šiol buvo neįmanoma. Be to, nuo šiol bus galima išsisaugoti įvairių tinklalapių straipsnius ar naujienas ir skaityti juos net tada, kai nėra interneto ryšio.

Vos įjungus nustatymų aplikaciją, šmėžteli į pagrindinį langą atkeltas „Bluetooth“ ryšio įjungimo mygtukas, tiesiai po Wi-Fi ryšio nustatymais. Iki šiol „iOS 5“ ir senesnių versijų vartotojai turėdavo keliauti į nustatymų aplikaciją, tada rinktis „General“, vėliau – „Bluetooth“ ir tik tada jie pasiekdavo „Bluetooth“ ryšio įjungimo funkciją.

Programa „Žemėlapiai“ operacinėje sistemoje „iOS“ kartu su Google Maps“ bus naudojami 3D „Apple“ žemėlapiai. Čia numatomos paslaugos „Spūstys“, pranešimai apie nelaimingus atsitikimus ir navigacija. „Žemėlapiuose“ bus galima matyti 3D miestų modelius – šis režimas gavo „Flyover“ pavadinimą. Kokie miestai bus rodomi 3D formatu, „Apple“ kol kas mepatikslina. Tiesa, kol kas 3D žemėlapiais galės mėgautis tik „iPhone 4S“, „iPad 2“ ir naujojo „iPad“ vartotojai.

Nuo šiol pabusti bus galima pažadintam mėgstamos daina tiesiai iš „iPod“ aplikacijos. „iOS 6“ nuo šiol leis vartotojams rinktis norimą kūrinį, nustatyti jo grojimo pradžią ir mėgautis patinkančia daina.

Operacinė sistemaiOS 6“ pasirodė birželio 11-ąją. Ją galima įdiegti į antros ir trečios kartos planšetes „iPad“, išmaniuosius telefonus „iPhone 3GS“, „iPhone 4“ ir „iPhone 4S“ ir į ketvirtos kartos grotuvus „iPod touch“.

Оperacinė sistema „iOS“ išleista 2007 metais pavadinimu „iPhone OS“. Penktąją „iOS“ versiją bendrovė „Apple“ anonsavo 2011-ųjų birželį.