Kinija išleido į orbitą pirmąją taikonautę

Kinija išsiuntė į kosmosą pirmąją moterį taikonautę (kin. taikong – „kosmosas“, gr. naus – „jūreivis“ ). 2012-ųjų birželio 16 dieną raketa „Changzheng 2F“ pakilo iš Gobio dykumos šalies šiaurės vakaruose su pilotuojamu kosminiu laivu „Shenzhou-9“, kuriame tarp trijų ekipažo narių yra ir 33-ejų Liu Yang, praneša „Agence France-Presse“.

Iš viso kosminiame laive yra trys žmonės: be „Air China“ majorės Liu Yang, tai  erdvėlaiviui vadovaujantis kosmoso veteranas Jing Haipengas, jau dalyvavęs dviejuose kosminiuose skrydžiuose,  ir taikonautas Liu Wangui, kuris kosminėje programoje dirba jau 14 metų ir kuriam patikėta vadovauti susijungimo manevrams. Iš viso taikonautai orbitoje praleis daugiau nei 10 dienų, įgula atliks bandymus ir rankiniu būdu valdomą susijungimą – didelių techninių gebėjimų reikalaujantį manevrą, atliekamą dviem aparatams skriejant orbitoje dideliu greičiu. Jei „Shenzhou 9“ („Dieviškojo laivo“) ir anksčiau į orbitą iškelto kosminio modulio „Tiangong 1“ („Dangiškųjų rūmų“) susijungimas bus sėkmingas, šis laimėjimas dar labiau priartins Kiniją prie šios šalies nuolatinės kosminės stoties įkūrimo, planuojamo 2020 metais.

Kinija kosminę programą pradėjo 1956 metais. 2003-iaisiais į kosmosą išskrido pirmasis taikonautas  Yang Liwei – tai buvo pirmasis Kinijos bandymas išsiųsti į kosmosą savo pilietį savo gamybos kosminiame laive.

Nuo 1963 metų, kai į kosmosą pakilo rusų kosmonautė Valentina Tereškova, orbitoje lankėsi per 50 moterų, daugiau nei 40 iš jų – JAV pilietės.