Šiemet „iOS“ dalis pasaulinėje planšečių rinkoje sumažėjo iki 61 proc.

„Apple“ operacinės sistemos „iOS“ valdomi „Apple“ mobilieji įrenginiai, 2012 metų duomenimis, vis dar dominuoja planšečių rinkoje, tačiau jų dalis sumažėjo iki 61,4 proc., skelbia analitinė bendrovė „Gartner“.

2011 metais „Apple“ pardavė apie 40 mln. planšečių „iPad“, tai sudarė 66,6 proc. rinkos dalį. O šiemet, šių metų duomenimis, galės realizuoti 73 mln. „iPad“ ir užims maždaug 61,4 proc. rinkos, prognozuoja „Gartner“. Kaip skelbia neoficiali informacija, „Apple“ spalį rengiasi pradėti prekiauti kompaktišku „iPad“ modeliu, tai leistų kompanijai išsaugoti lyderės pozicijas.

Analitinės kompanijos „IHS iSuppli“ duomenimis, pasaulinėje planšečių rinkoje „Apple“ rinkos dalis antrąjį 2012 metų ketvirtį sudarė 69,6 proc. – tai geriausias rodiklis nuo 2011 metų pradžios, kai planšečių rinkoje smarkiai padidėjo konkurencija.

Pagrindinė „iOS“ konkurentė – mobilioji platforma „Android“ – sutvirtins savo padėtį planšečių rinkoje. „Gartner“ duomenimis, maždaug 17,3 mln. pernai parduotų  planšečių (28,8 proc. rinkos) dirbo su „Google“ platforma.

Spėjama, kad šiemet „Android“ kūrėjai parduos apie 37,9 mln. planšečių ir užims 31,9 proc. rinkos. Savo vaidmenį suvaidins ir  „Google“ planšetė „Nexus 7“, kuria pradėta prekiauti liepą JAV.

„Microsoft“ operacinės sistemos „Windows 8“ valdomos planšetės pasirodys metų pabaigoje ir gali užimti 4,1 proc. rinkos, tai sudaro maždaug 5 mln. parduotų įrenginių.

Birželį „Microsoft“ pristatė du planšetės „Surface“ modelius, valdomus platformų „Windows RT“ ir „Windows 8 Professional“. Be to, su „Windows RT“ baze savo mobiliuosius įrenginius planuoja išleisti „Lenovo“, „Dell“ ir „Samsung“. „Windows 8“ planšetes taip pat ketina išleisti bendrovė HP.