VU pradeda Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro projektavimo ir statybos darbus

Vilniaus universitetas (VU) ir įmonių konsorciumas, sudarytas iš UAB „Hidrostatyba" ir UAB „Fima", pasirašė projektavimo ir rangos sutartį, pagal kurią Saulėtekio slėnyje pradedami Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro (NFTMC) projektavimo ir statybos darbai. Mažiau nei per trejus metus bus pastatytas 4 aukštų, beveik 25 tūkst. kv. metrų pastatų kompleksas, kuriame bus sutelktas geriausias šalies mokslo ir studijų sistemos potencialas fizinių, chemijos ir technologijos mokslų srityje. NFTMC projektavimas ir statyba finansuojama Europos Sąjungos projekto „Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro sukūrimas" ir Lietuvos Respublikos lėšomis. Šio projekto statybinės dalies vertė – beveik 130 mln. litų. NFTMC projekto, turinčio didelės apimties projekto (Major project) statusą, tikslas yra modernios technologinės infrastruktūros sukūrimas ir Lietuvos mokslininkų aprūpinimas šiuolaikine tyrimo aparatūra.

NFTMC suteiks geriausias mokslinių tyrimų sąlygas mokslininkams, dirbantiems VU Fizikos ir Chemijos fakultetuose, VU Taikomųjų mokslų institute (TMI), Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC), taip pat VGTU Elektronikos, Fundamentinių mokslų ir Statybos fakultetuose.

Pasak VU rektoriaus prof. Benedikto Juodkos, šis projektas yra susijęs su žinių visuomene ir universiteto infrastruktūros gerinimu iki pasaulinio lygio tokiose srityse, kur universitetas yra stiprus – tai fizika, chemija ir šių mokslų rezultatų taikymas. „Tai istorinė diena", – po dvejus metus trukusio pasiruošimo teigė prof. B. Juodka. Savo kalboje FTMC direktorius prof. Vidmantas Remeikis pabrėžė, kad ši diena yra kertinė visos šalies mokslui, nes projektas leis sukurti šiuolaikinę technologinę infrastruktūrą ir, sujungus VU ir FTMC mokslines pajėgas, sėkmingai konkuruoti tarptautinio mokslo rinkoje.

Sutartį pasirašęs UAB „Hidrostatyba" generalinis direktorius Pranas Šidiškis teigė, kad dirbti su mokslo bendruomene visada įdomu, o bendradarbiauti su VU – garbė.

Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro projektas yra pagrindinis projektas, kuriant integruotą mokslo, studijų ir verslo „Saulėtekio" slėnį.