Parodoje „Pinigai fotografijoje II“ atsiveria pinigų pasaulis

Lito įvedimo 20-mečio proga Vilniuje atidaryta paroda „Pinigai fotografijoje II“. Joje intriguojamais rakursais atskleidžiami reiškiniai ir įvykiai, susiję su pinigais ir bankais.

„Šioje parodoje vienoje ekspozicinėje erdvėje sutelkti skirtingų stilių ir kartų menininkų saviti požiūriai į pinigus puikiai įrodo, kad pinigai gali būti ir meno objektas. Ne vieno fotomenininko darbai skatina iš naujo, kitaip pažvelgti į pinigus, atrasti naujas, netradicines jų pritaikomumo perspektyvas ir net pasisemti įkvėpimo kasdienei veiklai“, – sako Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

2013 m. birželio 25 d. sukanka 20 metų, kai, Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, buvo įvestas litas. Ta proga Lietuvos banko Pinigų muziejus su Lietuvos fotomenininkų sąjunga ir Lietuvos spaudos fotografų klubu surengė parodą-konkursą „Pinigai fotografijoje II“, ji dvi savaites veiks Vilniuje, „Prospekto“ galerijoje (Gedimino pr. 43). Joje demonstruojama 50 nuotraukų, išrinktų iš 400 konkursui pateiktų fotografijų.

Vertinimo komisija, sudaryta iš Lietuvos banko ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos atstovų, I vietą skyrė Stanislovo Bagdonavičiaus fotografijai „Natiurmortas su 200 Lt“ (2013 m.), II vietą – Virgilijaus Usinavičiaus fotografijai „Pirmosios aukos sąjūdžiui“ (1988 m.). III vieta skirta net trims fotografijoms: Jolantos Klietkutės fotografijai „Atodangos“ (2013 m.), Modesto Patašiaus „Banknotų padirbimas įstatymu draudžiamas“ (2010 m.) ir Monikos Uldukytės „Kitas pinigų gyvenimas I“ (2013 m.). Lietuvos banko skatinamasis prizas atiteko Virgilijui Usinavičiui už 6 fotografijų ciklą „Talonų pabaiga“ (1992 m.).

Iš daugiau kaip 400 konkursui pateiktų fotografijų į parodos katalogą, išleistą Lietuvos banko, pateko 97 darbai, sukurti 39 autorių. Jų kūrinių geografija labai plati – fotografijos darytos ne tik mūsų šalyje, bet ir tolimiausiuose pasaulio kampeliuose.

Pirmąkart parodą „Pinigai fotografijoje“ Lietuvos banko Pinigų muziejus kartu su Lietuvos fotomenininkų sąjunga surengė 2002 m., švenčiant Lietuvos banko įsteigimo 80-metį. Joje dalyvavo 45 kūrėjai iš įvairių šalies regionų. Išleistas ir parodos katalogas, į jį buvo atrinkti 164 darbai.