Lietuvos moksleiviai dalysis mintimis apie genetinius tyrimus ir jų taikymą

DNR diena – tai kasmetis tarptautinis genetikos mokslo ir stulbinančių pasiekimų paminėjimas. Ji pasaulyje minima nuo 2003 m. Tais metais sukako 50 metų nuo DNR spiralės struktūros atradimo.

Jau septintą kartą Europos ir devintą Jungtinių Amerikos Valstijų mokiniai kviečiami dalyvauti rašinių konkurse, kurio pagrindinis tikslas – paskatinti mokinius apmąstyti, išanalizuoti ir pateikti savo mintis apie genetinių tyrimų, jų taikymo gyvenime svarbą. Lietuvos moksleiviai konkurse dalyvauja taip pat septintą kartą. Europos mokinių rašinių konkurse penki moksleiviai iš mūsų šalies ankstesniais metais yra laimėję prizines vietas.

Pateikę geriausius rašinius mokiniai, kaip ir ankstesniais metais, gaus pažymėjimus ir bus apdovanoti vertingais prizais. Aktyvūs konkurso dalyviai 2014 m. balandžio 25 d. bus pakviesti dalyvauti kasmetiniame DNR dienos minėjime Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose, kur išklausys iškilios ir pasaulyje pagarsėjusios mokslininkės ir gydytojos genetikės Rūtos Basel-Vanagaitės, šiuo metu gyvenančios Izraelyje, paskaitą. Aktyviausieji taip pat galės aplankyti Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Medicininės genetikos centrą, taip pat mūsų partnerių – Biotechnologijos instituto bei biotechnologijų įmonių „Biotechpharma“ ir „Thermo Fisher Scientific“ – laboratorijas.

Nacionalinį konkursą Lietuvoje organizuoja Lietuvos žmogaus genetikos draugija, Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas, Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerija ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras kartu su rėmėjais.