Profesorius iš Olandijos vedė kūrybines dirbtuves VGTU architektams

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Architektūros fakultete rugsėjo pradžioje lankėsi pasaulinio garso architektas iš Olandijos – lietuvių kilmės profesorius Slavis Poczebutas. Trečio kurso architektūros studentams jis vedė kūrybines dirbtuves tvarumo tema, o su dėstytojais dalijosi savo žiniomis ekologiškos urbanizacijos, išteklių naudojimo efektyvumo, urbanistinio atsikūrimo ir regeneracijos srityse.

Profesorius VGTU studentus supažindino su tvarios aplinkos kūrimo principais ir priemonėmis. Architektūros kūrybinėse dirbtuvėse jaunieji architektai skatinti domėtis aplinkos tvarumu – jie tyrinėjo įvairius ekologiškumo aspektus, o tvarumo temą plėtojo kūrybiniais darbais.

Kiekvienas studentas jam priimtiniausiu būdu nagrinėjo vieną ekologiškumo aspektą – energiją, ekosistemas, atliekas, vandenį, technologijas, skurdą ar kt. S. Poczebutas provokavo studentus žvelgti į nagrinėjamą problemą išeinant iš siauro profesinio mąstymo ribų, išradingai ir kūrybiškai sukurti intervenciją į realią miesto aplinką, stebėti miesto aplinką ir kalbinti žmones.

Laisvas, sustyguota metodika ir formatais nevaržomas kūrybinis procesas tapo iššūkiu studentams, tačiau jis suteikė naujų patirčių ir įgūdžių savarankiškoms kūrybinėms paieškoms. Jaunųjų architektų darbai iš kūrybinių dirbtuvių bus demonstruojami parodoje VGTU Architektūros rūmuose, 1.19 auditorijoje rugsėjo 17 d. (trečiadienį) 14–18 val. ir rugsėjo 18 d. (ketvirtadienį) 10–14 val.

Architektūros tvarumo sritis ir jos tyrimai – šiuo metu vieni aktualiausių pasaulyje. Teorinės S. Poczebuto paskaitos apie ekologiškos aplinkos kūrimą klausė ne tik studentai, bet ir VGTU dėstytojai, kurie norėtų tvarios architektūros aspektus įtraukti į savo dėstomus modulius, ir architektai praktikai.

Profesorius S. Poczebutas šiuo metu dirba projektų vadovu architektūros įmonėje Office for Metropolitan Architecture (OMA), laimėjusioje pasaulinio pripažinimo apdovanojimus. Jis vadovauja kelių dešimčių specialistų komandai, laimėjusiai tarptautinį konkursą ir projektuojančiai „Axel Springer“ būstinę Berlyne, prieš tai dirbo „Hamad“ tarptautinio aerouosto Katare projekto vadovu, taip pat projektavo ekologiškus miestus, daugiafunkcinius dangoraižius Monake ir Dubajuje ir dar daug kitų įvairaus pobūdžio objektų.