Bankai didina IT išlaidas

Pranešama, kad metų pabaigoje pasaulio bankų informacinių technologijų išlaidos sudarys apie 131 mlrd. dolerių. Analitinės bendrovės „Ovum“ duomenimis, daugiausia išlaidų bankai skiria mobiliųjų ir skaitmeninių kanalų plėtrai bei bankinių informacinių sistemų atnaujinimui.  

Bankų IT išlaidos šiais metais išaugo 4,3 procento, palyginti su praėjusiais metais. Prognozuojama, kad iki 2019 metų, pagerėjus makroekonominei situacijai, bankai pagaliau galės orientuotis į augimą, o ne į išlaidų optimizavimą. Tuomet jų IT išlaidos sudarys apie 157,6 mlrd. dol. per metus.

2015-aisiais daugiausia IT išlaidų turėjo Europos ir Šiaurės Amerikos bankai, tačiau didžiausias IT išlaidų augimas pastebimas Azijos (5,6 proc.), Artimųjų Rytų ir Afrikos (5,3 proc.) šalyse, kur bankai į IT pasirengę investuoti 29,9 mlrd. dolerių. JAV ir Kanados bankų investicijos į IT sudaro 50,5 mlrd. dolerių, t. y. 4,7 proc. daugiau nei pernai. Europos bankų IT skirti biudžetai išaugo tik 3,1 proc., iki  42,4 mlrd. dolerių. Bankų investicijos į mobiliąją bankininkystę išaugo 7,3 proc., iki 4,2 mlrd dolerių, į interneto bankininkystę – 7 proc., iki 10,8 mlrd. dolerių.

Skaičiuojama, kad Bankų informacinių sistemų (BIS) atnaujinimui šiemet bus išleista 22 mlrd. dolerių, t. y. 4 proc. daugiau nei pernai. Iki 2019 metų šis rodiklis turėtų pasiekti 26,2 mlrd. dolerių.