Auga Baltarusijos mokėjimo kortelių rinka

Viename paskutiniųjų Baltarusijos nacionalinio banko posėdyje konstatuota, kad Baltarusijos mokėjimo kortelių rinka sparčiai auga.

Kaip sako Nacionalinio banko Skaitmeninių bankinių technologijų plėtros valdymo skyriaus vadovas Aleksandras Sotnikovas, augimą itin lėmė perėjimas prie darbo užmokesčio išmokėjimo negrynaisiais pinigais. „Įvairaus dydžio įmonės ir kiti juridiniai asmenys noriai pereina prie atlyginimo mokėjimo į korteles. Tai ženkliai veikia mokėjimo kortelių rinką ir jos augimą“, – teigė A. Sotnikovas.

Jo teigimu, rinkos ateitis priklauso lustinėms kortelėms, kurios užtikrina didesnį duomenų saugumą. Tokių kortelių šiuo metu Baltarusijoje yra 154 tūkst. Prognozuojama ir atskirų įmonių kortelių skaičiaus didėjimas. Tačiau Nacionalinis bankas pabrėžė ir atsiskaitymo kortelėmis vietų skaičiaus didinimo būtinybę.

Iš viso Baltarusijoje veikia 12,3 mln. banko mokėjimo kortelių. 5,3 mln. iš jų priklauso „Belkart“, 7 mln. – tarptautinėms mokėjimo sistemoms VISA ir „MasterCard“. Šalyje veikia 3,6 tūkst. infokioskų, 4,4 tūkst. bankomatų. Mokėjimo kortelėmis taip pat galima atsiskaityti 65,5 tūkst. prekybos ir paslaugų vietų – čia įrengta 91,4 mokėjimo terminalų.