Nacionalinėje bibliotekoje minima Atvirosios prieigos savaitė

Spalio 19–23 dienomis pasaulyje minima Atvirosios prieigos savaitė. Jos metu įvairiose šalyse vyksta renginiai, skirti populiarinti atvirąją prieigą ir supažindinti su jos iniciatyvomis. Šių metų tema – „Atvirumas bendradarbiavimui“.

Atviroji prieiga – tai daugiau kaip dešimtmetį vykstantis judėjimas, kurio sąvoka siejama su skaitmenine moksline informacija, prieinama visiems. Tokia prieiga užtikrina galimybę nemokamai ieškoti, skaityti, dalytis, cituoti ir nekomerciniais tikslais naudoti įvairią elektroninę mokslinę literatūrą: straipsnius, disertacijas, konferencijų pranešimus, tyrimų duomenis ir kitą publikuotą ir nepublikuotą medžiagą.

Tai moderni, inovatyvi ir patogi prieiga sparčiai kintančiame informacijos srautų pasaulyje, atstojanti nusistovėjusius ir laiko patikrintus informacijos ieškojimo ir pateikimo būdus. Taip užtikrinamas didesnis mokslinių tyrimų matomumas, todėl publikuota mokslinė informacija gali būti dažniau panaudojama, cituojama kituose mokslo darbuose.

Visi norintys maloniai kviečiami į Lietuvos nacionalinės bibliotekos (LNB) organizuojamus Atvirosios prieigos renginius.

Spalio 21 d. (trečiadienį), 5 a. mokymų klasėje, vyks renginiai skirti Atvirosios prieigos savaitei.

Rengėjas – LNB Informacijos centras. Renginys skirtas LNB skaitytojams ir darbuotojams.