Triukšmo žemėlapis padės susirasti tylesnį būstą

Kalifornijos technologijos instituto darbuotojas Brendan Farell, sumanęs įsigyti būstą Los Andžele, pastebėjo, kad nekilnojamojo turto bendrovės skelbia informaciją apie patogų transporto susisiekimą ir rajono infrastruktūrą, tačiau neatkreipia dėmesio į triukšmingumą.

Jis pats sukūrė triukšmo žemėlapį, kuriame žmonės gali pasitikrinti triukšmo lygį aplink dominantį būstą, prieš jį įsigydami. Iš pradžių B. Farell sukūrė Los Andželo žemėlapį, vėliau į jį įtraukė ir kitus JAV miestus.

Žemėlapis paremtas sudėtingu matematiniu garso plitimo modeliu. Surinkus informaciją apie transporto eismą, oro judėjimą, kitokius vietinius triukšmo šaltinius (pvz., gamyklas, barus ), sukuriamas miesto rajono garsinis modelis, kuris atsižvelgia netgi į tai, kaip garsas atsispindi nuo paviršių.

Interneto svetainėje „Howloud.com“ įrašius adresą, žemėlapyje rodomas rajono užterštumas ir triukšmo lygis konkrečiame name nuo 50 iki 100 balų. Žemėlapis kol kas sudarytas tūkstančiui stambiausių ir triukšmingiausių JAV miestų.