Prezidentė Suomijoje domėsis aukštojo mokslo reforma

Tęsdama oficialų vizitą Suomijoje Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį, spalio 19 dieną, lankysis Alto universitete, kur domėsis šios šalies patirtimi pertvarkant aukštojo mokslo sistemą.

Alto universitetas buvo įsteigtas 2010 metais sujungus 3 aukštojo mokslo įstaigas – ekonomikos, dizaino ir technologijų. Po šios reformos universitetas tapo vienu iš lyderių ne tik Suomijoje, bet ir pasaulyje – užima 115 vietą tarp geriausių pasaulio universitetų, 14 vietą architektūros ir dizaino srityje. Prezidentė susitiks su šios aukštosios mokyklos rektore Tuula Teeri, akademine bendruomene ir ten studijuojančiais lietuvių doktorantais – iš viso čia studijuoja 11 lietuvių.

Siekdama turėti šalyje pasaulinio lygio universitetus, užtikrinti studijų kokybę ir mokslo pažangą, Suomija nuo 2009 metų vykdo aukštųjų mokyklų reformą. Suomija numatė sumažinti universitetų skaičių nuo 21 iki 15. Tuo tarpu Lietuvoje yra 23 universitetai, mūsų šalyje milijonui gyventojų tenka net 7 universitetai, kai Suomijoje – tik pustrečio.  

Taip pat Suomija pakeitė aukštojo mokslo finansavimą – absolventai yra rengiami atsižvelgiant į valstybės poreikius, o aukštosios mokyklos finansuojamos pagal jų veiklos rezultatus ir studijų kokybę.  

Prezidentė pabrėžia, kad Suomijos patirtis gali būti naudinga vykdant aukštojo mokslo reformą Lietuvoje. Aukštojo mokslo reforma bus vienas iš prioritetų naujajai Vyriausybei.

Suomijos švietimo sistema ir vaikų pasiekimų lygis yra vieni geriausių pasaulyje.