Vaikai raginami išmokti taupyti ir užsidirbti

Kovo 27 d.–balandžio 2 d. Lietuvoje ir kitose šalyse minima Vaikų finansinio švietimo savaitė vėl bus gausi vaikams skirtų renginių: paskaitų, elektroninių pamokų, protmūšių, testų, diskusijų, viktorinų ir ekskursijų. Šių metų pasaulinės savaitės šūkis kviečia: „Išmok. Taupyk. Užsidirbk“.

Kitą pirmadienį, kovo 27-ąją, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas pradės Vaikų finansinio švietimo savaitės renginius ir Lietuvos banko Pinigų muziejuje diskutuos su moksleiviais, ar teisus buvo senovės Romos filosofas Seneka sakydamas „Taupumas yra mokėjimas išvengti nereikalingų išlaidų“; ar taupydami galime uždirbti; kaip išmokti taupyti. Centrinio banko vadovas papasakos, kaip moko savo vaikus taupyti ir kokių klausimų dažniausiai sulaukia šia tema.

Lietuvos bankas savo paskyroje „Facebook“ kvies moksleivius dalytis originaliausiais taupymo būdais, atlikti testą ir pasitikrinti savo finansų žinias.

Vertybinių popierių birža „NASDAQ Vilnius“ kartu su Vilniaus Gedimino technikos universitetu ir kitais rėmėjais organizuoja pirmąją Lietuvoje finansų olimpiadą. Renginys skirtas visos Lietuvos 9–12 klasių mokiniams. Pirmasis etapas vyks balandžio 3–7 d. nuotoliniu būdu, o finalas – gegužės 5 d. Vilniuje.

Lietuvos bankų asociacijos nariai, minėdami kartu Vaikų finansinio švietimo savaitę ir Europos pinigų savaitę, kvies moksleivius į specialiai jiems skirtus renginius – ves pamokas įvairiose šalies mokyklose, organizuos diskusijas, testus ir žaidimus, siūlys internete peržiūrėti edukacinių vaizdo siužetų ciklą, kvies į moksleiviams skirtą konferenciją. Bankų atstovai su moksleiviais aptars finansų klausimus, duos patarimų, kaip valdyti finansus, skatins jaunus žmones galvoti apie savo ateitį. Mažiesiems Vaikų finansinio švietimo savaitės dalyviams žaisminga forma bus pristatoma bankų atsiradimo istorija, jų veikla ir pagrindinės funkcijos. Moksleiviai turės galimybę patikrinti savo žinias apie finansų pasaulį.

Gyvybės draudimo įmonių asociacijos atstovės UAB „Aviva Lietuva“ specialistai renginius planuoja šešiuose šalies miestuose ir planuoja sulaukti apie 150 vyresniųjų klasių (7–12 kl.) moksleivių iš šešių mokyklų. Renginių metu draudimo įmonės specialistai skaitys paskaitas moksleiviams asmeninių finansų valdymo tema.

UAB „SEB gyvybės draudimas“ organizuos specialią programą ir ikimokyklinio amžiaus vaikams. Bendrovė, norėdama atkreipti dėmesį į ikimokyklinio amžiaus vaikus, jų jau ankstyvoje vaikystėje besiformuojančius taupymo įpročius, kvies 5–7 m. vaikus kartu su tėvais dalyvauti interaktyviose diskusijose: žaidimų forma pasikalbėti apie finansinio raštingumo svarbą, taupymo būdus ir svarbiausia – vaikų svajones.

Jau antrus metus iš eilės prie Vaikų finansinio švietimo savaitės prisijungusi Vilniaus 44regiono kredito unija, atsižvelgdama į šių metų temą, skelbia vaikų piešinių konkursą „Ateities pinigai“, o „Sodros“ teritorinių skyrių specialistai susitiks su moksleiviais ir kalbės apie valstybinį socialinį draudimą.

Šiemet, kaip ir pernai, ekspertams ir mokiniams bendrauti padeda profesinės savanorystės projektas „būsiu_________“, vienijantis įvairių sričių profesionalus ir mokytojus, padedančius jauniems žmonėms atrasti savo karjeros kelią.

Pernai Vaikų finansinio švietimo savaitė sulaukė didžiulio vaikų, tėvų ir mokytojų susidomėjimo, renginiuose dalyvavo apie 14 tūkst. šalies moksleivių.

Vaikų finansinio švietimo savaitės dalyviai ir partneriai: Lietuvos bankas, profesinės savanorystės projektas „būsiu______“, Lietuvos bankų asociacija ir jos nariai (AB SEB bankas, „Swedbank“,AB, „Danske Bank“AS Lietuvos filialas, AB Šiaulių bankas), vertybinių popierių birža „NASDAQ Vilnius“, Vilniaus regiono kredito unija, Valstybinio socialinio draudimo fondas („Sodra“), UAB „Aviva Lietuva“, UAB „SEB gyvybės draudimas“, klubas „Pinigų srautas“. Kiekvienais metais prie šios savaitės renginių jungiasi vis daugiau šalies mokyklų.

Vaikų finansinio švietimo savaitė Lietuvoje minima Lietuvos bankui prisijungus prie Tarptautinės vaikų ir jaunimo finansų organizacijos. 2011 m. įkurta organizacija propaguoja jaunimo finansinio raštingumo didinimo idėjas ir siekia, kad baigę vidurinę mokyklą vaikai mokėtų tvarkyti savo finansus ir žinotų, kaip išmintingai elgtis su pinigais. Šiuo metu judėjimas vienija daugiau kaip 1 000 organizacijų iš įvairių šalių.