Vilniuje pristatytas 41 išradimas – nuo kvapų lazdelės iki elektrinės riedlentės


Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius apžiūri elektrinę riedlentę

Kovo 31 d. – balandžio  1 d. Vilniaus „Litexpo“ parodų ir kongresų centre buvo atidarytas pirmasis ir didžiausias Lietuvoje išradėjų konkursas „Vilnius išranda 2017”. Vilniečius ir miesto svečius užsukti ir pasidairyti į naujausius, įdomiausius, įspūdingiausius Baltijos šalių išradėjų kūrinius pakvietė sostinės meras Remigijus Šimašius.

„Vilniuje daug energijos, daug įvairiausių renginių, bet tokio susitikimo, kuris suburtų išradėjus bei  investuotojus – mieste dar nebuvo. Naujoms idėjoms išbandyti bei pritaikyti Vilnius yra geriausia vieta, o vėliau jos gali apkeliauti ir visą pasaulį. Kviečiu visus kartu kurti dar greitesnį ir dar atviresnį Vilnių“, – sakė renginį atidaręs miesto meras Remigijus Šimašius.

Konkurse buvo pristatytas 41-as išradimas. Tarpusavyje varžėsi mobilus kioskelis-robotukas, kuris atveža reikalingiausius gėrimus, užkandžius bei kitus fizinius daiktus iki pat žmonių; automatizuoto dviračių parkavimo įrenginys, leidžiantis vertikaliai parkuoti dviratį; elektrinė riedlentė; kvapų lazdelė bei daugelis kitų.

Konkursą organizuojančio Benedikto Gylio paramos fondo atstovų teigimu, neįprasta idėja rengti pirmą tokio masto išradimų konkursą Lietuvoje gimė kelerius metus stebint šalies technologijų rinką ir naujus joje sužimbančius talentus.

„Jau penkerius metus domiuosi Lietuvos išradėjų veiklomis. Matydamas dešimtis viešojoje erdvėje pasirodančių įdomių lietuvių sukonstruotų išradimų, nusprendžiau kad juos išvysti vienoje vietoje būtų smalsu tūkstančiams Lietuvos žmonių. Taip pat norėjosi pasiūlyti alternatyvių idėjų, skatinti kūrybingumą ir pristatyti platesnį požiūrį į verslą šiuo metu startuolius kuriančiam jaunimui“, – apie projekto idėją kalba fondo vadovas Benediktas Gylys.

Renginyje apsilankę svečiai taip pat buvo pakviesti aplankyti tarptautinį prestižinį sintetinės biologijos konkursą iGEM stende, kuris subūrė daugiau kaip 300 komandų iš geriausių pasaulio universitetų bei daugiau nei 6 tūkstančius dalyvių: studentų, mokslininkų ir verslo įmonių atstovų. Naudodamos sintetinės biologijos metodus, komandos kuria genetiškai modifikuotą mikroorganizmą, kuris vykdo tam tikrą funkciją ir leistų spręsti konkrečią problemą. Linkmenų fabriko stendas suorganizuos interaktyvių pramogų, veiks Vilnil iliuzijų muziejaus zona, o šeštadienį prie visų pramogų prisidės „Oculus rift DK2” virtualios realybės akinių pramoga.