Bibliotekos meta skaitymo iššūkį savo skaitytojams

Birželio 15 d. šalies bibliotekos pakvies knygų mėgėjus priimti skaitymo iššūkį ir leistis į vasaros nuotykį. „Skaitymo iššūkis“ – tai žaismingos varžytuvės, vyksiančios iki rugpjūčio pabaigos. Jose dalyvauti kviečiami ne tik didžiųjų miestų, bet ir rajonų, miestelių bei kaimų skaitytojai. Dalyviams paskatinti ir nugalėtojams apdovanoti numatyta per 300 specialių prizų, suvenyrų ir dovanėlių. „Skaitymo iššūkio“ eiga, rezultatais ir gražiausiomis akimirkomis dalijamasi „Facebook“ paskyroje „Vasara su knyga“.

Varžysis skaitytojai ir bibliotekos

Skaitymo iššūkis vyks 3 etapais, dėl nugalėtojų vardo rungtyniaus pavieniai skaitytojai ir bibliotekos.

Nuo birželio 15-os iššūkiui pasirengę skaitytojai registruojasi savo bibliotekoje ir gauna lankstinuką su 10 skaitymo užduočių, kurios pritaikytos įvairaus amžiaus skaitytojams. Pavyzdžiui, reikia perskaityti knygą, pagal kurią sukurtas filmas, kurios pavadinime yra skaičius ir pan. Perskaitę pasirinktą knygą, dalyviai užpildo lankstinuką, bibliotekos darbuotojas patvirtina įrašą lipduku ar antspaudu ir įkelia informaciją į bendrą duomenų bazę. Dalyvio tikslas – kuo greičiau atlikti visas užduotis. Pirmieji 5 kiekvieno rajono ir miesto bibliotekos skaitytojai, sėkmingai įveikę iššūkį, žaidimo pabaigoje skelbiami nugalėtojais ir apdovanojami specialiais prizais.

Varžosi ir bibliotekos. Kiekviename regione nugalėtojomis bus išrinkta po 3 bibliotekas, kurios subūrė daugiau dalyvių, kurių skaitytojai perskaitė daugiau knygų. Šios bibliotekos bus apdovanotos rugsėjo 8 dieną baigiamajame skaitymo festivalio renginyje Vilniuje.

Pasibaigus „Skaitymo iššūkiui“ ir suskaičiavus rezultatus, bus paskelbtas nugalėtojas tarp regionų.

Skaitymas gali tapti nuotykiu

„Skaitymo iššūkis“ organizuojamas siekiant puoselėti 2016-aisiais, Bibliotekų metais, vykdyto projekto „Vasara su knyga“ idėją. Iniciatyva siekiama skatinti visuomenės, ypač vaikų ir jaunimo, susidomėjimą knygomis, dalytis informacija apie vertingą literatūrą bei propaguoti skaitymą kaip laisvalaikio pomėgį.

Kad skaitymas gali tapti patrauklia veikla, linksmu nuotykiu, žaidimu, rodo 2016 metais Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos inicijuoto „Skaitymo iššūkio“ rezultatai: dalyvavo 43 regiono bibliotekos, skaitė 400 skaitytojų, perskaitytos 2 684 knygos, 160 dalyvių įveikė visas užduotis. Pasak organizatorių, ši akcija atkreipė visuomenės dėmesį, jos dalyviai „iš tikrųjų skaitė“ ir skatino kitus žmones įsijungti į žaidimą.

„Organizuodami varžytuves pirmiausia galvojome apie atokiausių Lietuvos rajonų ir kaimų bibliotekas, siekėme suburti kuo daugiau jų skaitytojų, sužadinti darbuotojų kūrybiškumą“, – sakė Inga Liekmanienė, viena iš „Skaitymo iššūkio 2016“ organizatorių. Nuo didžiųjų kultūros centrų nutolusioms bibliotekėlėms tai buvo puiki proga glaudinti ryšius su skaitytojais, galimybė kartu atlikti įvairias kūrybines užduotis, pvz., statyti simbolinį perskaitytų knygų bokštą, organizuoti pasiektų rezultatų sklaidą socialiniuose tinkluose, kitais būdais palaikyti varžybų azartą.

Šiaulių regione vykdytas „Skaitymo iššūkis“ sudomino kitų šalies regionų skaitytojus, todėl šiemet nuspręsta pakartoti šią skaitymo skatinimo akciją visos šalies mastu. 2017 metais „Skaitymo iššūkį“ organizuoja Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Vilniaus apskričių viešosios bibliotekos ir Lietuvos aklųjų biblioteka.