Naujas virusas puola „Apple“ įrenginius

Išpirkos reikalaujantys virusai nesiliauja puolę kompiuterių. Daugiausia pasaulio žmonių nukentėjo nuo „Wannacry“ – skaičiuojama, kad jo padaryta žala siekia daugiau nei 1 mlrd. dolerių.

Neseniai „Fortinet“ aptiko naują virusą „Macransom“, kuris atakuoja tik „Apple“ kompiuterius. Virusas šifruoja kompiuterio duomenis ir grasina juos panaikinti, jei nebus sumokėta 0,25 bitkoinų vertės išpirka. Nors „Macransom“ nėra toks sudėtingas kaip „Wannacry“, jį taip pat galima nusipirkti juodojoje interneto rinkoje, todėl yra tikimybė, kad jis gali plačiai paplisti.

Dar vienas iš šiuo metu ypač pavojingų išpirkos reikalaujančių virusų – „Macspy“. Jis leidžia piktavaliui visiškai kontroliuoti nutolusį kompiuterį.

Nors atrodo, kad didžioji viruso ataka baigėsi, kompiuterių naudotojai raginami ir toliau likti atidūs: įsidiegti į kompiuterį antivirusinę programą, nuolat ją atnaujinti, neatidarinėti el. laiškų, gautų iš nepažįstamų asmenų ir neteikti savo asmeninių duomenų abejotinose interneto svetainėse.

Apie „Wannacry“