Išpirkos reikalaujantys virusai pavojų kelia išsivysčiusioms rinkoms

Išpirkos reikalaujančių virusų platintojai daugiausia dėmesio skiria turtingoms šalims. Išsivysčiusiose rinkose ne tik aukštesnis pajamų lygis, bet ir pažangesnė mobiliojo ir elektroninio mokėjimo infrastruktūra. Pagal „Kaspersky Lab“ 2016–2017 m. išpirkos reikalaujančių virusų plėtros ataskaitą, šios rinkos patrauklios nusikaltėliams, nes jie gali sulaukti išpirkos vos po kelių klavišų paspaudimų.

„Kaspersky Lab“ tęsia tradiciją ir antrajame metiniame tyrime informuoja apie išpirkos reikalaujančių virusų grėsmes. Ataskaita apima dvejų metų laikotarpį, kuris dėl palyginimo galimybės buvo padalytas į dvi dalis po 12 mėnesių: nuo 2015 m. balandžio iki 2016 m. kovo ir nuo 2016 m. balandžio iki 2017 m. kovo. Mes pasirinkome šiuos tarpsnius, nes jie atskleidė keletą reikšmingų išpirkos reikalaujančių virusų grėsmių kraštovaizdžio pokyčių.

Pirmąjį 2017 m. ketvirtį mobiliųjų išpirkos reikalaujančių virusų aktyvumas padidėjo iki 218 625 dėl mobiliojo „Trojos“ išpirkos reikalaujančio viruso diegimo paketo, ir tai 3,5 karto daugiau nei praėjusį ketvirtį. Vėliau grįžta prie vidutinio stebimo dvejų metų laikotarpio lygio. Nepaisant nedidelio pagerėjimo, mobiliųjų grėsmių kraštovaizdis vis dar kelia nerimą, nes nusikaltėliai nukreipia išpuolius į šalis su išsivysčiusiomis finansinėmis ir mokėjimo infrastruktūromis, kurias galima lengvai pažeisti.

Per 2015–2016 metus Vokietijoje daugiausia mobiliųjų telefonų naudotojų buvo patyrę mobiliųjų išpirkos reikalaujančių virusų išpuolių (beveik 23 proc.). Antroje vietoje – Kanada (beveik 20 proc.), Didžioji Britanija ir JAV – daugiau kaip 15 proc.

Padėtis pasikeitė 2016–2017 m., kai JAV iš ketvirtos vietos pakilo į pirmąją (beveik 19 proc.). Kanada ir Vokietija užėmė antrą ir trečią vietas – beveik 19 proc. ir atitinkamai daugiau nei 15 proc., o Didžioji Britanija užėmė ketvirtą vietą – daugiau nei 13 proc.

JAV pirmauja dėl „Svpeng“ ir „Fusob“ kenkėjiškų programų šeimos išpuolių. Kalbant apie „Fusob“, ši kenkėjiškų programų šeima iš pradžių buvo orientuota į Vokietiją, tačiau nuo 2017 m. pirmojo ketvirčio Amerika atsidūrė sąrašo viršuje su 28 proc. išpuolių.

„Šie geografiniai mobiliųjų išpirkos reikalaujančių virusų kraštovaizdžio pokyčiai gali būti ženklas, kad vystosi tendencija paskleisti išpuolius į turtingus, nepasiruošusius, pažeidžiamus arba dar nepasiektus regionus. Tai akivaizdžiai reiškia, kad naudotojai, ypač šiose šalyse, turėtų būti labai atsargūs naršydami internete“, – pažymi Romanas Unučekas, „Kaspersky Lab“ saugumo ekspertas.

Siekiant sumažinti užkrėtimo riziką, naudotojams rekomenduojama

Išsamią „Kaspersky Lab“ ataskaitą apie išpirkos reikalaujančius virusus skaitykite Securelist.com.