„Baltoji žynė“ – įtraukianti maginė fantastika net ir tiems, kurie nemėgsta fantastikos

J. R. R. Tolkieno, J. K. Rowling ir C. S. Lewiso kūriniai įrodė, kad maginės fantastikos žanras gali suburti daugybę skaitytojų. Šiandien geriausi šio žanro kūriniai akimirksniu tampa populiarūs bei sulaukia ne vieno tęsinio. Taip nutiko ir australų kilmės rašytojai Trudi Canavan, kurios trilogija „Juodasis magas“ buvo pripažinta vienu geriausių maginės fantastikos kūrinių per pastarąjį dešimtmetį. Įkvėpta pasaulinės sėkmės, rašytoja pristato naujos trilogijos „Penketo amžius“ pirmąją knygą „Baltoji žynė“, kurią Lietuvoje išleido leidykla „Alma littera“.

T. Canavan istorija išties neįprasta. Sulaukusi 25-erių metų, ji metė darbą ir nusprendė visą dėmesį skirti rašymui. Praėjus penkeriems metams, T. Canavan jau buvo pelniusi prestižinį „Aurealis“ apdovanojimą, o pirmoji „Juodasis magas“ knyga buvo pripažinta kaip geriausias pastarojo dešimtmečio fantastikos debiutas.

„Baltosios žynės“ autorę nuo pat mažumės domino senovės mitologija ir jos pritaikymas fantastikos pasaulyje. Metų metus trukęs domėjimasis šia sritimi paliko įspaudą jos kūryboje – dabar rašytojos knygose netrūkta veiksmo, kvapą gniaužiančių nuotykių, magijos ir kovos elementų.

Naujausioje knygoje „Baltoji žynė“ pasakojama apie paauglę Aurają. Pasirinkusi žynės kelią, ji netrukus tampa jauniausia iš penkių Itanijos krašto žmones saugančių baltųjų žynių. Šių galingiausių dievų tarnų misija – suburti ne visai žmogiškus gyventojus ir užtikrinti taiką magiškame Itanijos pasaulyje. Tačiau ten, kur yra baltoji magija, laukia ir tie, kurie nori ją sunaikinti.

Ši istorija – tai jaudinantis epas, kuriame jaunoji žynė atsiduria negailestingos gėrio ir blogio kovos priešakyje. Intrigų sūkuryje Aurajai tenka pasiruošti ginti šiaurines žemyno gentis nuo jų sielas ir protus užvaldyti norinčių paslaptingų kerėtojų. Kol juodomis mantijomis apsijuosę priešai telkia jėgas, jai tenka svarbiausia misija – surasti sąjungininkus.

Pasak leidyklos „Alma littera“ vadovės Danguolės Viliūnienės, nors dažnas su maginės fantastikos literatūra nesusipažinęs skaitytojas galvoja, kad tokios knygos skirtos tik paaugliams ar jaunimui, šis žanras gerbėjų turi visose amžiaus grupėse.

„Pastaraisiais metais Lietuvos skaitytojai vis dažniau atsigręžia į maginės fantastikos žanro kūrinius. Tokio pobūdžio literatūros kūriniai leidžia atsiriboti nuo kasdienybės ir panirti į visiškai naują pasaulį. Naujausia T. Canavan knyga įtraukia į meistriškai sukurtą magišką erdvę. Tačiau kaip ir kiti šio žanro pasakojimai, Aurajos istorija turi daugiau panašumų su realiu pasauliu nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Intrigos, kova dėl valdžios, pripažinimo, gėris ir blogis, asmeninė laimė  – visa tai yra artima ir atpažįstama“, – teigia D. Viliūnienė.

Trudi Canavan skaitytojams geriausiai pažįstama kaip kultinės romanų trilogijos „Juodasis magas“ autorė. Už šią 1999 metais išleistą knygą rašytoja pelnė prestižinį „Aurealis“ apdovanojimą geriausios fantastikos žanro knygos kategorijoje. Į „Sunday Times“ perkamiausių knygų dešimtuką autorės kūriniai pateko ne kartą, taip pat ir – visos trys „Penketo amžiaus“ dalys. T. Canavan šiuo metu gyvena Melburne, kur ne tik tęsia rašytojos karjerą, bet ir kuria apdovanojimais įvertintas iliustracijas.

T. Canavan knygą „Baltoji žynė“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją – skatina skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir įkvepia skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiesiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

Apie knygų naujoves žiūrėkite laidoje „Knygos per „Penki TV“.