Regionų bibliotekose – nemokama teisinė pagalba

Prieš kelis mėnesius pradėję teikti nemokamą teisinę pagalbą nuotoliniu būdu, Vilniaus universiteto (VU) Teisės klinikos konsultantai pastebi: teisinių paslaugų poreikis yra didžiulis, tačiau jos įkandamos ne visiems. Ypač didele kliūtimi tai tampa regionų gyventojams, kurie, net ir susidūrę su akivaizdžiais savo teisių pažeidimais, retai ryžtasi jas ginti.

VU Teisės klinika, bendradarbiaudama su Nacionaline M. Mažvydo biblioteka bei socialiai atsakingu verslu, per kelis mėnesius 140-yje Lietuvos bibliotekų atidarė nemokamos teisinės pagalbos prieigos taškus, kurių darbuotojai padeda lankytojams prisijungti prie virtualaus pokalbių kambario su VU Teisės klinika. Nuotolinės konsultacijos metu gyventojai gali matyti ir girdėti klinikos teisininkus, konfidencialiai gauti jiems parengtus teisinius dokumentus bei išsiaiškinti, kur ir kaip juos pateikti.

„Pasitelkus technologijas, VU Teisės klinikos paslaugos tapo prieinamos dar didesnei daliai Lietuvos gyventojų. Smagu, kad vis daugiau įstaigų išreiškia norą prisijungti prie projekto, tad ateityje į atviros prieigos taškų tinklą planuojame įtraukti dar didesnį skaičių šalies bibliotekų, mokyklų ir seniūnijų. Kol kas tam trukdo tik ribotos finansinės galimybės, todėl esame labai dėkingi visiems, prisidedantiems prie idėjos įgyvendinimo“, – sakė VU Teisės klinikos direktorius Laurynas Totoraitis.

„Devyniolika metų gyvuojanti Teisės klinika – unikali ir vienintelė tokio pobūdžio organizacija Lietuvoje. Tačiau besikeičianti aplinka skatina ieškoti inovatyvių sprendimų, todėl žengiame dar vieną žingsnį į priekį. Svarbu mažinti regionų atskirtį, todėl siekiame konsultacijas teikti ne tik sostinėje, bet ir regionuose. Norime didinti visuomenės teisines žinias, kur gyventojams ne mažiau reikalinga teisinė pagalba, edukacija apie jų žmogaus ir vartotojo teises“ – teigė VU Teisės klinikos valdybos narys, advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ vadovaujantysis partneris Rolandas Valiūnas.

Lauryno Totoraičio teigimu, dažniausiai į VU Teisės kliniką kreipiasi socialiai pažeidžiami asmenys, susidūrę su šeimos teisės klausimais ar neteisėtu darbdavio elgesiu, jauno verslo kūrėjai ar viešąjį interesą ginančios nevyriausybinės organizacijos. Pačioje klinikoje veikia gabiausi VU Teisės fakulteto studentai, o atsakymų kokybę užtikrina kuratoriai – profesionalūs teisininkai, advokatai, VU Teisės fakulteto mokslo darbuotojai.

Artimiausią VU Teisės klinikos pagalbos tašką galite rasti šiame žemėlapyje. Gyventojai, besinaudojantys programa „Skype“ namuose, susidūrę su teisiniais iššūkiais gali savarankiškai užsiregistruoti konsultacijai puslapyje www.teisesklinika.lt. Parama iniciatyvai: www.paremk.tk.