Moneta, skirta Vilniui, siunčia žinią apie klestinčią mūsų sostinę

Šiandien į apyvartą 2 eurų proginę monetą Vilniui išleidęs Lietuvos bankas siunčia žinią pasauliui apie modernų, verslui, prekybai ir gyvenimui palankų, tolerantišką miestą. Nukaldintas vienas milijonas tokių monetų yra legali atsiskaitymo priemonė visose euro zonos šalyse.

„Proginės apyvartinės monetos – tai mūsų žinia Europai apie tai, ką turime išskirtinio ir unikalaus. Šioje serijoje jau išleista Ačiū moneta, skirta lietuvių kalbai bei moneta baltų kultūrai – nuo šiandien prie Lietuvos vardo garsinimo prisidės ir moneta Vilniui“, – pristatydamas monetą sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.  

Naujosios eurų monetos nacionalinėje pusėje – Vilniaus bažnyčių panorama, kurioje dominuoja šv. Jonų varpinė, pirmame plane Bernardinų bokštas, o tolumoje matyti stačiatikių cerkvių kupolai. Vilniaus vaizdus matome ir keliose anksčiau išleistose monetose, kurios buvo skirtos Vilniaus katedrai, valdovų rūmams, Europos kultūros sostinei, o pati pirmoji moneta sostinei buvo išleista prieš beveik 20 metų.

Kaip rašome monetą pristatančiame lankstinuke, praeitis Vilniuje yra gyva, stipri ir ypač intensyviai veikianti dabartį.

„Šiandien Vilnius žengia į naują klestėjimo etapą, kai miestas sparčiai auga ir plečiasi, jame kuriasi nauji verslai, mezgasi naujos tradicijos. Tačiau kartu mums svarbu išsaugoti ir įamžinti praeitį, slypinčią bažnyčių bokštuose, ir jaukiose  Senamiesčio gatvelėse“, – monetos pristatymo renginyje sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. 

Progines 2 eurų monetas, skirtas Vilniui, nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla. Kokybės BU monetų bus 10 000 vnt. iš bendro 1 mln. vnt. tiražo. Monetų nacionalinės pusės autoriai – Vladas Oržekauskas ir Giedrius Paulauskis.