Pirmasis telefonas vaikui: į ką atkreipti dėmesį perkant?

Rugsėjis tėveliams ir jų atžaloms, pradedančioms eiti į mokyklą, atneša nemažai iššūkių. Kai kuriems jų tenka pasirūpinti ne tik būtinais mokykliniais reikmenimis, tačiau ir tokiais pirkiniais, kaip išmanusis telefonas. Jungtinėje Karalystėje vykdytas „Opinium“ tyrimas atskleidė, kad amžius, kuomet vaikai gauna savo pirmąjį išmanųjį, yra vos 10 metų. Tad jei ir jūs priėmėte sprendimą, kad atžalai laikas turėti nuosavą telefoną, atkreipkite dėmesį į keletą svarbių dalykų.  

Pirmajam įrenginiui – ne daugiau 450 eurų

Brigitos Kiršytės, „Samsung“ produktų ekspertės, teigimu, didelės pinigų sumos investuoti į pirmąjį vaiko telefoną neverta. Mat daug kainuojantis įrenginys nereiškia, kad būtent jis geriausiai atitiks atžalos poreikius.

„Šiandien išmaniųjų pasiūla yra itin didelė, todėl dažnai vienu iš lemiamų kriterijų tampa ir jų kaina. Patikimą ir puikiai funkcionuojantį įrenginį, atitinkantį vaiko lūkesčius, galima įsigyti ir už 300 – 450 eurų. Pirkti flagmano vertės telefoną nėra tikslinga dėl savaime suprantamų dalykų – vietoje nenustygstantiems vaikams telefonas dažniau iškrenta iš rankų, jie rečiau įvertina siunčiamų programų patikimumą ir panašiai. Be to, vargu, ar vaikai išnaudotų visas flagmanų turimas funkcijas,“ – sako ekspertė.

Geriau kiek mažesnis ekranas

Pagrindinė priežastis, kodėl tėvai perka vaikams telefonus – poreikis bet kada su jais susisiekti. Vis tik ne paslaptis, kad vaikai dažnai šiuos įrenginius išnaudoja ir pramogoms – žaidimams, vaizdo įrašų peržiūroms ir panašiai. Ekspertės teigimu, šiems dalykams labiau tinka didelis ekranas, tačiau, kai kalba eina apie telefoną mažamečiui vaikui, geriau ieškoti vidutinio dydžio išmaniojo.

„Naudojimasis per dideliu telefonu gali būti sudėtingas – naršymui, žaidimams ir žinučių rašymui reikalingos dvi rankos, jis gali lengvai išslysti, paprastai būna sunkesnis, ką jau kalbėti apie užimamą vietą kišenėje. Dėl šių priežasčių rekomenduočiau įrenginius, turinčius maždaug iki 5 colių dydžio ekraną – to visiškai pakanka ir pramogoms. Kita vertus, nevertėtų užmiršti ekrano kokybės. Pavyzdžiui, „SuperAMOLED“ technologijos ekranai ryškūs net ir tiesiai į juos šviečiant saulei – tokia savybė leidžia aiškiai matyti ekrano turinį bet kur ir bet kada“, – komentuoja specialistė.

Vietoje įspūdingos galios – ilgai veikianti baterija

B. Kiršytės teigimu, vaiko telefone nebūtini ir patys  įspūdingiausi galios ar našumo parametrai. Juo labiau, kad net ir už anksčiau minėtą sumą, galima nusipirkti įrenginį, kuris sėkmingai susitvarkys su visomis būtiniausiomis užduotimis ir leis žaisti žaidimus be jokių strigimų. Belieka tik žinoti į kokius parametrus atkreipti didžiausią dėmesį.

„Pirmasis telefonas turėtų pasižymėti apytiksliai 2-3GB RAM operacine atmintimi bei 4 branduolių procesoriumi. Silpnesni įrenginiai paprastai jau nebespėja su šiuolaikinėmis ir nuolat atnaujinamomis programėlėmis, žaidimais ar programine įranga. Beje, nepamirškite ir baterijos talpos – kuo vaiko telefono baterija veiks ilgiau, tuo mažiau streso kils tėvams dėl to, kad atžala nepasiekiama. Šiandien reikėtų ieškoti bent 3000 mAh talpos baterijos“, – paaiškina B. Kiršytė.

Išorinė ir vidinė apsauga – būtinos

Anot specialistės, gerai, jei telefono korpusas bent iš dalies metalinis – tai neleidžia įrenginio lengvai pamesti iš rankų, o ir netyčia nukritus ant žemės, yra mažesnė tikimybė jam įskilti. Taip pat reikėtų pasirūpinti ir išorine telefono apsauga, kuri geriau būtų atspari vandeniui ir dulkėms.

„Dar geriau, jei pats telefono korpusas yra atsparus drėgmei. Mūsų dienomis net ir kai kurie vidutinės klasės ir kainos telefonai pasižymi tokiomis savybėmis. Pavyzdžiui, „Samsung Galaxy A5“, po vandeniu, pusantro metro gylyje, gali išbūti iki trisdešimties minučių, nes atitinka IP68 standartą“, – kalba ekspertė.

Vis dėlto taip pat labai svarbu pasirūpinti vidine telefono apsauga. Vos tik nupirkus telefoną, tėveliai turėtų įjungti GPS nustatymo funkciją, kuri leidžia stebėti savo vaiko buvimo vietą, o norint juos apsaugoti nuo žalingo internetinio turinio, reikėtų pasirūpinti specialiomis blokavimo priemonėmis arba programėlėmis.